La línea en cuestión a su paso por La Terreta. Que les pregunten a sus habitantes si la línea existe o no. ¿O será que ellos tampoco existen para las administraciones? (Foto: http://laterretaelectrica.blogspot.com)
Si no fuera porque no es la primera vez que nos encontramos con este tipo de juego sucio, la noticia de la que hoy os informamos nos dejaría boquiabiertos. Resulta que ayer nos informaba un compañero catalán de que en estos días pasados había comprobado con sorpresa que la línea de alta tensión (220 KV) Foradada del Toscar-La Pobla de Segur NO APARECE EN LOS MAPAS DEL INSTITUT CARTOGRÀFIC DE CATALUNYA (ICC). Este mismo compañero, ante lo inaudito del hecho de que la línea no apareciese, en concreto, en las últimas ediciones del mapa del Pallars Jussà (nº 25) del ICC (cuando sí existía en las anteriores a 1998), se dirigió, primero, para informar del error u omisión a las oficinas del Institut Geològic de Catalunya, en Tremp, donde nos dice literalmente que no le hicieron "ni caso". Ante esta actitud, se dirigió posteriormente por escrito al ICC, informándoles de estos mismos hechos, y recibiendo a continuación la siguiente respuesta, que reproducimos literalmente:
"En relació a l'observació que ens vàreu fer arribar amb número de referència 500000657, un cop realitzades les comprovacions oportunes, us informem del següent:
La informació de les línies elèctriques d'alta tensió representades en el Mapa comarcal 1:50 000 (xarxa i voltatge) prové de les principals empreses elèctriques; en el mapa utilitzat com a font per a les darreres edicions no apareix la línia que ens esmenta. No obstant això, prenem nota de la seva existència, tal com vostè ens n'informa, per tal d'incloure-la en la propera edició del mapa.
Agraint la vostra col·laboració, restem a la vostra disposició per atendre qualsevol dubte al respecte".
Todo esto y el hecho de que uno de los principales argumentos de la Plataforma en el Pallars Jussà para oponerse al nuevo proyecto de Autopista Eléctrica Peñalba-El Arnero (Monzón)-Isona sea la sobrecarga de líneas de alta tensión en la zona hace más que sospechosa la omisión de la línea en los mapas del ICC, institución que, como vemos, responsabiliza directamente del error a las empresas eléctricas, que son, al parecer, quienes deben proporcionarle los datos de las líneas existentes en el territorio.
En fin, tampoco nos extraña semejante estratagema (por no decir directamente "trampa") cuando, como recordaréis, REESA llegó a cometer la desfachatez de no incluir en la cartografía del "Documento Inicial" de su proyecto de Autopista Eléctrica Peñalba-El Arnero (Monzón)-Isona, nada más y nada menos que una población habitada, como es La Puebla del Mon, núcleo agregado del municipio de Graus que, según los planes iniciales de REESA iba a ser prácticamente sobrevolado por los cables de esta línea de 400.000 voltios (en el trazado definitivo, se plantea una mínima modificación que aleja algo la línea, aunque deja al pueblo dentro de la zona de máxima afección para la salud humana que señalan los estudios científicos más solventes sobre este grave asunto). ¿Sospechoso no?
Fragmento del mapa utilizado en el estudio presentado en la fase de consultas por Red Eléctrica de España para su proyecto de Autopista Eléctrica entre Monzón e Isona. La línea discontínua corresponde con la línea de torres de la antigua Aragón-Cazaril, que en ese mapa era considerada por REESA como "línea parcialmente construida", aunque según Sentencia del Tribunal Supremo de 19 de mayo de 1999 es, en este caso sí, "inexistente". Por cierto, ¿dónde está La Puebla del Mon?
Mapa del trazado definitivo presentado por REESA para su Autopista Eléctrica Peñalba-El Arnero (Monzón)-Isona donde ya sí aparece La Puebla del Mon. Será que como ya la dan por hecha...
Sea como sea, tanto si estas "sospechosas" omisiones son, como nosotros creemos, claramente deliberadas, como si son producto de la incompetencia, las consideramos de extrema gravedad. Los hechos denunciados por nuestro compañero ponen en evidencia que nuestras instituciones públicas dejan en manos de empresas, que han demostrado regirse únicamente por el más despiadado afán de lucro, una información que, en numerosas ocasiones puede tener un importante valor procedimental, por lo que, de demostrarse que tales omisiones son deliberadas, incurrirían en serias responsabilidades legales.Por otra parte, ¿es posible que hayamos llegado a tal nivel de burocracia como para que la representación de la realidad (como es un mapa) pueda tener mayor valor que la realidad misma? Porque, francamente, parece como si con las omisiones denunciadas se pretendiese, tal como sospechamos, hacer inexistentes líneas eléctricas, poblaciones y hasta personas por el simple procedimiento de borrarlos del mapa.
Y al final va a resultar que este es el principal problema de fondo, que quienes planifican y gestionan el territorio desde las grandes urbes y a vista de mapa, ignoran (o desean ignorar) nuestra propia existencia.
Pues no, señores, aquí estamos y vemos todos los días, para nuestra desgracia, la telaraña de sus cables asesinos (con los que alimentan sus bolsillos y la economía de otros territorios muy alejados de nuestras casas) cercando e hipotecando día a día nuestras ya de por sí escasas posibilidades de desarrollo.
Si no fos perquè no és la primera vegada que ens trobem amb aquest tipus de joc brut, la notícia de la qual avui us informem ens deixaria bocabadats. Resulta que ahir ens informava un company català que en aquests dies passats havia comprovat amb sorpresa que la línia d'alta tensió (220 KV) Foradada del Toscar-La Pobla de Segur NO APAREIX EN ELS MAPES DEL INSTITUT CARTOGRÀFIC DE CATALUNYA (ICC). Aquest mateix company, davant l'inaudit del fet que la línia no aparegués, en concret, en les últimes edicions del mapa del Pallars Jussà (nº 25) del ICC (quan si existia en les anteriors a 1998), es va dirigir, primer, per informar de l'error o omissió a les oficines del Institut Geològic de Catalunya, a Tremp, on ens diu literalment que no li van fer "ni cas". Davant aquesta actitud, es va dirigir posteriorment per escrit al ICC, informant-los d'aquests mateixos fets, i rebent a continuació la següent resposta, que reproduïm literalment:
Com recordareu, la línia de la qual us parlem ve generant una forta polèmica des que es va descobrir, fortuïtament, per un veí de Torogó que REESA pretenia augmentar la seva capacitat de transport sense intervenir si més no Estudi d'Impacte Ambiental (i, òbviament, i com sol ser habitual en aquesta empresa, ocultant la informació als afectats). La Plataforma ha sumat des d'aleshores als seus objectius la lluita contra aquest projecte, havent-se aconseguit de moment que, almenys, el MARM hagi exigit l'estudi d'Impacte Ambiental que REESA volia estalviar-se."En relació a l'observació que ens vàreu fer arribar amb número de referència 500000657, un cop realitzades les comprovacions oportunes, us informem del següent:
La informació de les línies elèctriques d'alta tensió representades en el Mapa comarcal 1:50 000 (xarxa i voltatge) prové de les principals empreses elèctriques; en el mapa utilitzat com a font per a les darreres edicions no apareix la línia que ens esmenta. No obstant això, prenem nota de la seva existència, tal com vostè ens n'informa, per tal d'incloure-la en la propera edició del mapa.
Agraint la vostra col·laboració, restem a la vostra disposició per atendre qualsevol dubte al respecte".
Tot això i el fet que un dels principals arguments de la Plataforma en el Pallars Jussà per oposar-se al nou projecte d'Autopista Elèctrica Peñalba-El Arnero (Montsó)-Isona sigui la sobrecàrrega de línies d'alta tensió a la zona fa més que sospitosa l'omissió de la línia en els mapes del ICC, institució que, com veiem, responsabilitza directament de l'error a les empreses elèctriques, que són, pel que sembla, els qui han de proporcionar-li les dades de les línies existents al territori.
En fi, tampoc ens estranya aquesta estratègia (per no dir directament "parany") quan, com recordareu, REESA va arribar a cometre la desvergonyiment de no incloure en la cartografia del "Document Inicial" del seu projecte d'Autopista Elèctrica Peñalba-El Arnero (Montsó)-Isona, ni més ni menys que una població habitada, com és La Puebla del Mon, nucli agregat del municipi de Graus que, segons els plans inicials de REESA havia de ser pràcticament sobrevolat pels cables d'aquesta línia de 400.000 volts (en el traçat definitiu, es planteja una mínima modificació que allunya una mica la línia, encara que deixa al poble dins de la zona de màxima afecció per a la salut humana que assenyalen els estudis científics més solvents sobre aquest greu assumpte). Sospitós no?
Sigui com sigui, tant si aquestes "sospitoses" omissions són, com nosaltres creiem, clarament deliberades, com si són producte de la incompetència, les considerem d'extrema gravetat. Els fets denunciats pel nostre company posen en evidència que nostres institucions públiques deixen en mans d'empreses, que han demostrat regir-se únicament pel més despietat afany de lucre, una informació que, en nombroses ocasions pot tenir un important valor procedimental, per la qual cosa, de demostrar-se que tals omissions són deliberades, incorrerien en serioses responsabilitats legals.
D'altra banda, és possible que hàgim arribat a tal nivell de burocràcia com perquè la representació de la realitat (com és un mapa) pugui tenir major valor que la realitat mateixa? Perquè, francament, sembla com si amb les omissions denunciades es pretengués, tal com sospitem, fer inexistents línies elèctriques, poblacions i fins a persones pel simple procediment d'esborrar-los del mapa.
I al final resultaraà que aquest és el principal problema de fons, que els qui planifiquen i gestionen el territori des de les grans urbs i a vista de mapa, ignoren (o desitgen ignorar) la nostra pròpia existència.
Doncs no, senyors, aquí estem i veiem cada dia, per a la nostra desgràcia, la teranyina dels seus cables assassins (amb els quals alimenten les seves butxaques i l'economia d'altres territoris molt allunyats de les nostres cases) voltant i hipotecant dia a dia les nostres ja de per si escasses possibilitats de desenvolupament.
No hay comentarios:
Publicar un comentario