jueves, 18 de mayo de 2017

Charla informativa sobre los proyectos de repotenciación de las LAT Escalona-T Foradada y Escalona-T Escalona y el proyecto de interconexión eléctrica por el Pirineo aragonés: Aínsa, Biblioteca Municipal, viernes 26 de mayo, 19 h.


Como podéis ver en el cartel que encabeza estas líneas (haced click en la imagen para ampliarla), hemos convocado, junto con Cambiar Aínsa, una charla informativa sobre los proyectos de repotenciación de líneas de alta tensión que amenazan al Pirineo aragonés y al Pallars Jussà (en particular los de las líneas Escalona-T Foradada, Escalona-T Escalona y Foradada del Toscar-La Pobla de Segur), así como sobre el proyecto de interconexión eléctrica por el Pirineo aragonés.
La charla tendrá lugar en la Biblioteca Municipal de Aínsa el viernes 26 de mayo a las 19 horas, y en ella, además de informar sobre los proyectos de líneas de Alta y Muy Alta Tensión que amenazan a nuestra tierra y sobre la estrecha relación que existe entre todos ellos, trataremos de manera específica sobre el ANUNCIO del INAGA por el que se pone en público conocimiento la tramitación del procedimiento administrativo de evaluación de impacto ambiental simplificada del Proyecto de repotenciación de las líneas aéreas de transporte de energía eléctrica a 220 kV Escalona-T Foradada y Escalona-T Escalona (Expediente INAGA 500201/01/2017/640) y sobre la consulta europea sobre los Proyectos de Interés Comunitario (interconexiones eléctricas y gasística, megaproyectos hidroeléctricos...), explicando cómo hay que hacer para participar en ambos procedimientos (de hecho, trataremos de facilitar la participación ofreciendo argumentarios y modelos ya preparados).
Como os decíamos en las entradas de este blog en las que hemos tratado de estos procesos de participación pública, consideramos que es trascendental para nuestro futuro participar en ambos de manera masiva, así como, por supuesto, organizarse para oponernos firmemente al conjunto de proyectos con los que pretenden electrificar nuestro Pirineo de sur a norte y de este a oeste.
Por ello mismo, os rogamos que deis máxima difusión a esta convocatoria y acudáis a esta importante charla.

Mapa tomado del informe de ENTSO-E Regional Investment Plan 2015 Continental South West region- Final version after public consultation, (p. 57), en el que se puede observar la situación en la que quedaría el Pirineo en caso de salir adelante los proyectos que nos afectan. (Haced click en la imagen para ampliarla).

Com podeu veure en el cartell que encapçala aquestes línies (feu clic en la imatge per ampliar-la), hem convocat, juntament amb Cambiar Aínsa, una xerrada informativa sobre els projectes de repotenciación de línies d'alta tensió que amenacen al Pirineu aragonès i al Pallars Jussà (en particular els de les línies Escalona-T Foradada, Escalona-T Escalona i Foradada del Toscar-La Pobla de Segur), així com sobre el projecte d'interconnexió elèctrica pel Pirineu aragonès.
La xerrada tindrà lloc a la Biblioteca Municipal de Aínsa el divendres 26 de maig a les 19 hores, i en ella, a més d'informar sobre els projectes de línies d'Alta i Molt Alta Tensió que amenacen a la nostra terra i sobre l'estreta relació que existeix entre tots ells, tractarem de manera específica sobre l'ANUNCI del INAGA pel qual es posa en públic coneixement la tramitació del procediment administratiu d'avaluació d'impacte ambiental simplificada del Projecte de repotenciació de les línies aèries de transport d'energia elèctrica a 220 kV Escalona-T Foradada i Escalona-T Escalona (Expedient INAGA 500201/01/2017/640) i sobre la consulta europea sobre els Projectes d'Interès Comunitari (interconnexions elèctriques i gasística, megaproyectos hidroelèctrics...), explicant com cal fer per participar en tots dos procediments (de fet, tractarem de facilitar la participació oferint argumentaris i models ja preparats).
Com us dèiem en les entrades d'aquest blog en les quals hem tractat d'aquests processos de participació pública, considerem que és transcendental per al nostre futur participar en tots dos de manera massiva, així com, per descomptat, organitzar-se per oposar-nos fermament al conjunt de projectes amb els quals pretenen electrificar el nostre Pirineu de sud a nord i d'est a oest.
Per això mateix, us preguem que doneu màxima difusió a aquesta convocatòria i acudiu a aquesta important xerrada.

miércoles, 17 de mayo de 2017

La Plataforma Unitaria contra la Autopista Eléctrica solicita apoyo a los ayuntamientos de Tremp, La Pobla de Segur y Conca de Dalt y al Consell Comarcal del Pallars Jussà


Esta mañana, tal como se acordó en la asamblea realizada en Tremp el pasado 12 de mayo, se ha procedido a entregar la carta en petición de apoyo contra el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur en los ayuntamientos de Tremp, La Pobla de Segur y Conca de Dalt y en el Consell Comarcal del Pallars Jussà.


Junto con la entrega de la carta, se ha solicitado una entrevista para informar en detalle de los planes de Red Eléctrica de España en nuestros territorios y se ha recordado a estas instituciones el compromiso de apoyo a nuestra lucha que tomaron hace algo más de un año en nuestra asamblea de La Pobla de Segur.


Como podéis ver en las fotos que acompañan esta entrada, la entrega de la carta ha contado con el apoyo de una decena de miembros de nuestra plataforma, que se han concentrado en las puertas de las instituciones a las que nos dirigíamos.


Podéis ampliar la información, leyendo la nota de prensa de nuestra plataforma y la carta entregada hoy en la entrada que han publicado en su blog nuestros compañeros de La Terreta o en el post en el que informábamos de la asamblea realizada en Tremp el 12 de mayo.


Os recordamos, además, que el miércoles 24 de mayo a las 19 h. se llevará a cabo una nueva asamblea de nuestra plataforma en el Pallars en el Centre Cívic TARRAQUET de Tremp, para seguimiento y para acordar futuras acciones.




Aquest matí, tal com es va acordar en l'assemblea realitzada a Tremp el passat 12 de maig, s'ha procedit a lliurar la carta en petició de suport contra el projecte d'augment de la capacitat de transport de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur als ajuntaments de Tremp, La Pobla de Segur i Conca de Dalt i en el Consell Comarcal del Pallars Jussà.



Juntament amb el lliurament de la carta, s'ha sol·licitat una entrevista per informar detalladament dels plans de Red Eléctrica de España als nostres territoris i s'ha recordat a aquestes institucions el compromís de suport a la nostra lluita que van prendre fa una mica més d'un any en la nostra assemblea de La Pobla de Segur.



Com podeu veure en les fotos que acompanyen aquesta entrada, el lliurament de la carta ha comptat amb el suport d'una desena de membres de la nostra plataforma, que s'han concentrat en les portes de les institucions a les quals ens dirigíem.




Podeu ampliar la informació, llegint la nota de premsa de la nostra plataforma i la carta lliurada avui en l'entrada que han publicat en el seu blog els nostres companys de la Terreta o en el post en el qual informàvem de l'assemblea realitzada a Tremp el 12 de maig.




Us recordem, a més, que el dimecres 24 de maig a les 19 h. es durà a terme una nova assemblea de la nostra plataforma en el Pallars en el Centre Cívic TARRAQUET de Tremp, per a seguiment i per acordar futures accions.

Macron: la esperanza del oligopolio energético


Leemos hoy en el Heraldo de Aragón un artículo "La victoria de Macron da vía libre a la autopista eléctrica y deja opciones a la TCP" (véase: http://www.heraldo.es/noticias/aragon/2017/05/16/la-victoria-macron-via-libre-autopista-electrica-deja-opciones-tcp-1175713-300.html), que, por un lado, no hace sino confirmar lo que ya sabíamos, que Macron era el único candidato a la Presidencia de la República Francesa partidario de los proyectos de interconexión (posicionándose así en contra de la propia opinión de la Comisión de Regulación de la energía francesa) y que, por otro, se congratula por ello, despreciando la voluntad mayoritaria del pueblo aragonés, claramente expresada hace algo más de un año por las Cortes de Aragón. El artículo tiene además su corolario en las declaraciones de nuestro viejo conocido, el señor Arturo Aliaga, que no ha perdido el tiempo en salir a la palestra, aunque, por lo que leemos en Radio Huesca, sin tocar el espinoso tema de la Autopista Eléctrica (véase: http://www.radiohuesca.com/noticia/585527/Aliaga-esperanzado-por-las-posibilidades-de-la-TCP-y-la-reapertura-del-Canfranc-tras-la-victoria-de-Macron).
Ya estamos acostumbrados a las campañas de propaganda y desinformación en favor de las interconexiones eléctricas, pero nunca habíamos llegado a ver un grado de cinismo como el del siguiente párrafo que citamos del texto publicado en el Heraldo:
"El empuje de la UE y el país vecino hacia esta conexión tiene cierta contradicción para Aragón. Por un lado, es clave que se construya para posibilitar que —sobre todo la provincia de Huesca— tenga acceso a energía suficiente que permita la instalación y desarrollo de industrias que puedan poner freno a la despoblación. En el lado negativo está que el apoyo que recibe el proyecto se centra en la política de acabar con el carbón. Francia necesita la conexión con España precisamente porque quiere reducir la dependencia que tiene hacia sus centrales térmicas".
Al contrario de lo que pregona este medio, hay que decir alto y claro que, del análisis del informe de TRACTEBEL-Engineering Study on the benefits of additional electricity interconnections between Iberian peninsula and rest of Europe, se deduce que la justificación de los proyectos de interconexión es falaz (se ha basado en la potencia instalada y no en los picos de consumo). Esto es, estamos ante otro gran engaño con el que el oligopolio energético pretende asegurarse el control del mercado ante la transición energética.
Además, como hemos venido viendo estos días, los planes para el Pirineo aragonés y el Pallars Jussà (que pueden verse en http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/2017/05/participa-en-la-consulta-europea-sobre.html) son espeluznantes. Nos van a electrificar de norte a sur y de este a oeste (repotenciaciones de líneas, recuperación a partir del 2020 de la Autopista Eléctrica Peñalba-Arnero-Isona e interconexión vía Ejea de los Caballeros-Sabiñánigo-Pragneres-Os-Marsillon, pasando al lado del Parque Nacional de Ordesa). Y todo apunta a que lo que pretenden es, ante todo, vender la energía de origen hidroeléctrico a Francia. Es decir, despidámonos de las reversiones de los saltos hidroeléctricos una vez caduquen las concesiones (eso sí sería una medida positiva frente a la despoblación) y preparémonos para una desorbitada subida de la luz en España (y si no, recordad lo que pasó en enero). Bien puede decirse ya que lo que en en el franquismo fueron los pantanos, ahora lo serán las líneas que se nos llevarán la energía que producen nuestros territorios. En definitiva: suma y sigue con el expolio y la despoblación.
En cualquier caso, las posibilidades que tiene Macron de llevar a cabo su política ultraneoliberal pasan porque obtenga una mayoría suficiente en las ya cercanas elecciones legislativas francesas, y eso, vista la reciente campaña de las presidenciales, será otro cantar.
Sea como sea, los poderes económicos que rigen los destinos de Francia y España en estos tiempos aciagos han de saber que las gentes del Pirineo no se dejarán expoliar una vez más y plantarán cara a los interesados planes del oligopolio energético. Nos va en ello nuestra propia supervivencia y la de nuestros descendientes.



Llegim avui al Heraldo de Aragón un article "La victoria de Macron da vía libre a la autopista eléctrica y deja opciones a la TCP" (vegeu: http://www.heraldo.es/noticias/aragon/2017/05/16/la-victoria-macron-via-libre-autopista-electrica-deja-opciones-tcp-1175713-300.html), que, per una banda, no fa sinó confirmar el que ja sabíem, que Macron era l'únic candidat a la Presidència de la República francesa partidari dels projectes d'interconnexió (posicionant-se així en contra de la pròpia opinió de la Comissió de Regulació de l'energia francesa) i que, de l'altra, es congratula per això, menyspreant la voluntat majoritària del poble aragonès, clarament expressada fa una mica més d'un any per les Corts d'Aragó. L'article té a més el seu corol·lari en les declaracions del nostre vell conegut, el senyor Arturo Aliaga, que no ha perdut el temps a sortir a la palestra, encara que, pel que llegim a Radio Huesca, sense tocar l'espinós tema de l'Autopista Elèctrica (vegeu: http://www.radiohuesca.com/noticia/585527/Aliaga-esperanzado-por-las-posibilidades-de-la-TCP-y-la-reapertura-del-Canfranc-tras-la-victoria-de-Macron).
Ja estem acostumats a les campanyes de propaganda i desinformació en favor de les interconnexions elèctriques, però mai havíem arribat a veure un grau de cinisme com el del següent paràgraf que citem del text publicat al Heraldo:
"El empuje de la UE y el país vecino hacia esta conexión tiene cierta contradicción para Aragón. Por un lado, es clave que se construya para posibilitar que —sobre todo la provincia de Huesca— tenga acceso a energía suficiente que permita la instalación y desarrollo de industrias que puedan poner freno a la despoblación. En el lado negativo está que el apoyo que recibe el proyecto se centra en la política de acabar con el carbón. Francia necesita la conexión con España precisamente porque quiere reducir la dependencia que tiene hacia sus centrales térmicas".
Al contrari del que pregona aquest mitjà, cal dir alt i clar que, de l'anàlisi de l'informe de Tractebel-Engineering Study on the benefits of additional electricity interconnections between Iberian peninsula and rest of Europe, es dedueix que la justificació dels projectes de interconnexió és fal·laç (s'ha basat en la potència instal·lada i no en els pics de consum). És a dir, estem davant un altre gran engany amb el qual l'oligopoli energètic pretén assegurar-se el control del mercat davant la transició energètica.
A més, com hem vingut veient aquests dies, els plans per al Pirineu aragonès i el Pallars Jussà (que es poden veure a http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/2017/05/participa-en-la-consulta-europea-sobre.html) són esgarrifoses. Ens van a electrificar de nord a sud i d'est a oest (repotenciacions de línies, recuperació a partir del 2020 de l'Autopista Elèctrica Peñalba-Arnero-Isona i interconnexió via Ejea de los Caballeros-Sabiñánigo-Pragneres-Òs e Marcelhon, passant al costat del Parc Nacional d'Ordesa). I tot apunta que el que pretenen és, sobretot, vendre l'energia d'origen hidroelèctric a França. És a dir, acomiadem-nos de les reversions dels salts hidroelèctrics un cop caduquin les concessions (això sí que seria una mesura positiva davant la despoblació) i preparem-nos per a una desorbitada pujada de la llum a Espanya (i si no, recordeu el que va passar al gener). Bé pot dir-se ja que el que en en el franquisme van ser els pantans, ara ho seran les línies que se'ns portaran l'energia que produeixen els nostres territoris. En definitiva: suma i segueix amb l'espoli i la despoblació.
En qualsevol cas, les possibilitats que té Macron de dur a terme la seva política ultraneoliberal passen perquè obtingui una majoria suficient en les ja properes eleccions legislatives franceses, i això, vista la recent campanya de les presidencials, serà un altre cantar.
Sigui com sigui, els poders econòmics que regeixen els destins de França i Espanya en aquests temps nefastos han de saber que les gents del Pirineu no es deixaran espoliar un cop més i plantaran cara als interessats plans de l'oligopoli energètic. Ens va en això la nostra pròpia supervivència i la dels nostres descendents.

¿Habrá dicho a Red Eléctrica de España el ex presidente de Aragón, Santiago Lanzuela, lo mismo que le dijo en su día a Aznar, aquello de "Aquí tienes a los aragoneses, úsanos"? 

domingo, 14 de mayo de 2017

La Plataforma Unitaria contra la Autopista Eléctrica se organiza contra el proyecto de 'recrecimiento' de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur, promovido por Red Eléctrica de España

Asamblea de nuestros compañeros y compañeras del Pallars del pasado viernes 12 de mayo en Tremp.
En la asamblea de nuestros compañeros y compañeros del Pallars del pasado viernes 12 de mayo, que contó con una nutrida asistencia, se acordó la entrega de escritos en contra del proyecto de repotenciación de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur en los ayuntamientos afectados y en el Consell Comarcal del Pallars Jussà.
Los actos tendrán lugar en Tremp y La Pobla de Segur el próximo miércoles 17 de mayo. Concretamente, el acto de Tremp se llevará a cabo a las 9,15 h. en la plaza del Ayuntamiento. Después se irá al Consell Comarcal del Pallars Jussà y a las 11,15 h. a la plaza del Ayuntamiento de La Pobla de Segur. Seguidamente se irá al de La Conca de Dalt, que está en también en La Pobla. En los actos se contará con el apoyo de miembros de nuestra plataforma, que mostrarán su rechazo al citado proyecto de repotenciación de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur.
Por otra parte, el miércoles 24 de mayo a las 19 h. se llevará a cabo una nueva asamblea de nuestra plataforma en el Pallars en el Centre Cívic TARRAQUET de Tremp, para seguimiento y para acordar futuras acciones. Cuando se acerque esta fecha convocaremos la asamblea desde este blog.
A continuación os dejamos, además, con la NOTA DE PRENSA que nuestros compañeros y compañeras emitieron ayer y con el texto del escrito que se va a entregar a las instituciones antes citadas.
NOTA DE PRENSA DE LA PLATAFORMA UNITÀRIA CONTRA L’AUTOPISTA ELÈCTRICA EN EL PALLARS
Tremp, 13 de maig de 2017
La Plataforma s’organitza contra el recreixement de la línia elèctrica de Foradada a La Pobla de Segur, promogut per Red Eléctrica Española (REE) 
Ahir al vespre es va realitzar una assemblea de la Plataforma contra l’autopista elèctrica a Tremp, que va comptar amb la presència d’una vintena de persones procedents de diferents pobles i municipis de la comarca del Pallars Jussà. L’objectiu de la trobada va ser posar en comú la situació del projecte de recreixement de la línia elèctrica de Foradada a la Pobla de Segur, el promotor del qual és Red Eléctrica Espanyola, i organitzar accions de lluita social i col·lectiva per aturar l’obra. 
A tall d’antecedents, el passat 7 d’abril, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya feia pública la RESOLUCIÓ TES/707/2017, de 16 de febrer, per la qual es feia públic l’Acord de declaració d’impacte ambiental del Projecte d’augment de capacitat de transport de la línia elèctrica aèria a 220 kV T Foradada - la Pobla de Segur, als termes municipals de Conca de Dalt, Tremp i la Pobla de Segur. 
Segons això, el Departament de Territori i Sostenibilitat, resolia amb la qualificació de FAVORABLE de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del projecte de REE, però acceptant que la pròpia DIA ometia informació respecte la distància de la línia i dels suports a determinats nuclis i cases habitades, per exemple. 
Des de la Plataforma no s’entén com la Generalitat ha pogut aprovar la DIA, quan el propi Departament considera que hi ha determinats aspectes que no han estat prou desenvolupats i estudiats. 
Per tot això, el proper dimecres dia 17 de maig la Plataforma registrarà als 3 ajuntaments afectats i al Consell Comarcal del Pallars Jussà peticions perquè les corresponents administracions es posicionin respecte a l’aprovació de la DIA. 
A més, es van posar sobre la taula determinades accions socials de protesta per tal de donar a conèixer a la societat del Pallars la problemàtica general que hi ha darrera del recreixement de línies elèctriques.
ESCRITO DE NUESTRA PLATAFORMA PARA LOS AYUNTAMIENTOS AFECTADOS Y EL CONSELL COMARCAL DEL PALLARS JUSSÀ
La Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica representa a un buen número de organizaciones sociales, de amplio espectro, que desde hace años vienen defendiendo, en un frente común, los intereses de vecinos y vecinas afectados por proyectos energéticos de compañías que, ajenas a nuestros territorios, quieren hacer uso de ellos en detrimento de los primeros, con el único fin de lucrarse económicamente. Por esta razón, nos ponemos en contacto con usted con la finalidad de solicitar su amparo y colaboración. 
A saber:
En el BOE número 167 de 14 de julio de 2015, páginas 30917 a 30918, se publicó el anuncio de información pública del Estudio de Impacto Ambiental de la línea eléctrica aérea a 220 kV La Pobla-Escalona y su adenda , en su tramo La Pobla -T de Foradada, que afecta a las provincias de Huesca y Lleida. Posteriormente, el 7 de abril de 2017, se publicó en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, Núm. 7346, la RESOLUCIÓ TES/707/2017, de 16 de febrer, per la qual es fa públic l’Acord de declaració d’impacte ambiental del Projecte d’augment de capacitat de transport de la línia elèctrica aèria a 220 kV T Foradada - la Pobla de Segur, als termes municipals de Conca de Dalt, Tremp i la Pobla de Segur.
El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, resolvió una Declaración de Impacto Ambiental —D.I.A.— FAVORABLE a este proyecto de Red Eléctrica de España. S.A.U. (REE).
Parece que no han sido suficiente para la Generalitat de Catalunya los cientos de alegaciones presentadas por los afectados a este proyecto de REE. Buena parte de ellas presentadas no sólo por la sociedad civil legalmente organizada, sino por las propias corporaciones municipales afectadas directamente y por cientos de ciudadanos a título individual.
La D.I.A. favorable del Departament de Territori y Sostenibilitat es un despropósito, porque deja en evidencia grandes inconsistencias del citado proyecto. La fundamental es el desinterés por los núcleos habitados por los que transita el trazado de la línea y cómo estas afectan a la salud de sus habitantes. Y es tal su desinterés, que dan la D.I.A. favorable a falta de "información detallada sobre los núcleos existentes en un radio de 100 metros del eje longitudinal de la línea" y si estas distancias cumplen el condicionado técnico de distancias de seguridad.
Si al citado Departament le falta información, es su responsabilidad cotejar la veracidad del Estudio de Impacto Ambiental de REE, y actuar, en consecuencia, con una DIA DESFAVORABLE. Le enumeramos algunos:
  1. Según la propia documentación presentada por el promotor, REE, el Estudio de Impacto Ambiental (EIA) contiene errores en sus mediciones con respecto a las distancias a núcleos habitados y casas aisladas.
  2. En el EIA, el promotor ofrece una relación de distancias a núcleos habitados que deben revisarse, ya que se estaría incumpliendo con las exigencias legales de distancias a núcleos habitados al que le obliga el RD 223/2008, artículo 5.12, "Paso por zonas".
  3. El EIA desdibuja y omite datos relativos a zonas habitadas que no aparecen en el mismo, lo cual hace pensar en una posible omisión deliberada para evitar justificar irregularidades técnicas del proyecto a su paso por el resto de zonas habitadas.
  4. Los recrecimientos de los apoyos que el promotor propone coinciden con núcleos habitados y casas aisladas en Catalunya y Aragón.
  5. La D.I.A. recoge las valoraciones del promotor sobre la inocuidad de los campos electromágneticos sobre la salud humana. Es sabido y notorio la gran controversia científica al respecto. Por esa razón, sí tan benévolos son los campos electromágneticos, ¿por qué los estados articulan normativas más restrictivas, empezando por el Estado Español? A saber: RD 223/2008 Reglamento sobre condiciones técnicas y garantías seguridad LAT. En base a la Resolución del Parlamento Europeo, de 2 de abril de 2009 (Resolución del Parlamento Europeo, de 2 de abril de 2009, sobre las consideraciones sanitarias relacionadas con los campos electromagnéticos (2008/2211(INI))):
    1. "...la controversia en la comunidad científica sobre los posibles riesgos para la salud debidos a los CEM se ha incrementado desde el 12 de julio de 1999, fecha en que se establecieron los límites de exposición del público a los CEM…",
    2. y en este sentido, la Ley General de Salud Pública 33/2011, de 4 de octubre, en su artículo 3, "De los principios generales de acción en salud pública", punto D, consagra, el Principio de Precaución:
      1. "Artículo 3. De los principios generales de acción en salud pública.: Las Administraciones públicas y los sujetos privados, en sus actuaciones de salud pública y acciones sobre la salud colectiva, estarán sujetos a los siguientes principios: [...] d) Principio de precaución. La existencia de indicios fundados de una posible afectación grave de la salud de la población, aun cuando hubiera incertidumbre científica sobre el carácter del riesgo, determinará la cesación, prohibición o limitación de la actividad sobre la que concurran."
  6. No ofrece alternativas para separar la línea de núcleos habitados y casas aisladas. Se puede afirmar que se trata de una estrategia fraudulenta para cumplimentar el mandato de la Ley 21/2013, de Evaluación Ambiental, en su artículo 35 pues no se presentan alternativas para evitar los principales impactos: graves afecciones a la salud, e impacto socioeconómico negativo para las poblaciones que atraviesa, e importantísimos impactos a la Red Natura 2000 (se pone en peligro los objetivos de conservación de estos espacios), a las aves y a los hábitats de interés comunitario.
  7. Al respecto de la seguridad para las personas, hay que tener en cuenta que, según la Instrucción Técnica ITC-LAT-07 que acompaña al RD 223/2008 Reglamento sobre condiciones técnicas y garantías seguridad LAT, la durabilidad de los apoyos de las nuevas líneas se diseña para la vida útil de las líneas aéreas, que en la actualidad se considera de 40 años. Pese a las numerosas ocasiones en que el promotor reitera que la línea se acoge al Decreto 3151/1968 por el que se aprueba el Reglamento de Líneas Aéreas de Alta Tensión (hasta 19 veces en el Anejo 1) y no al RD 223/2008, no es menos cierto que en el caso de que así fuera (hasta la propia Generalitat lo duda, pues, a través de su Departament de Medi Ambient i Habitatge, exige el cumplimiento de la legislación actual), y dado que la construcción de esta línea se realizó hace más de medio siglo (en agosto de 1959 se cumplen, en ese mes, 56 años), en una época en la que los avances técnicos y los materiales eran muy inferiores a los actuales y se diseñó su trazado muy próximo a algunos núcleos (en algunos casos a menos de 10 m de las edificaciones), se evidencian los graves riesgos de seguridad para las personas de dicha instalación. Esta situación se agrava mediante este proyecto pues se pretende recrecer algunas torres y, a pesar de reforzar su estructura inferior y la de sus apoyos, se mantiene toda la parte superior de la misma, que, dada su antigüedad, crea dudas razonables sobre la resistencia de sus materiales.
Sin ánimo de extendernos más en nuestra exposición de motivos, sí queremos manifestar que el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur está vinculado, como se puede comprobar en el informe de ENTSO-E Regional Investment Plan 2015 - RG CSW - Final, con el proyecto de Interconexión Eléctrica con Francia a través del Pirineo aragonés (lo confirma también el ANUNCIO del Instituto Aragonés de Gestión Ambiental, por el que se pone en público conocimiento la tramitación del procedimiento administrativo de evaluación de impacto ambiental simplificada del Proyecto de repotenciación de las líneas aéreas de transporte de energía eléctrica a 220 kV Escalona-T Foradada y Escalona-T Escalona, promovido por Red Eléctrica de España, SAU. Expediente INAGA 500201/01/2017/640, publicado en el Boletín Oficial de Aragón el pasado viernes 5 de mayo). Del citado informe se colige que REE pretende mallar el territorio y reforzar la interconexión citada con los proyectos de repotenciación de las líneas de alta tensión: LAT Moralets-Pont de Suert, LAT Escalona-Forada del Toscar-La Pobla de Segur y LAT Pont-Isona // Pobla-Isona, así como con el proyecto de Autopista Eléctrica o MAT Peñalba-Arnero-Isona, que aparece de nuevo en la planificación de la red eléctrica española y en el citado informe de ENTSO-E para el periodo posterior a 2020 (aunque la construcción de las subestaciones de El Arnero, en Monzón, e Isona, en Figuerola d'Orcau, aparece prevista para el periodo 2015-2020).
Toda esta información confirma las conclusiones del informe que elaboró la Asociación Electrotécnica Española a petición del Consell Comarcal del Pallars Jussà y que sin duda usted ya conoce perfectamente. Ahora, podemos comprobar también que realmente se pretende electrificar con alta y muy alta tensión todo el Pirineo aragonés y el Pallars Jussà de norte a sur y de este a oeste.
Para una mayor comprensión del problema, le adjunto las alegaciones presentadas.
Por todo lo anterior, solicitamos a [...]:
  1. Una reunión en la que poder explicarles la problemática a la que nos enfrentamos.
  2. Un posicionamiento claro de oposición a los intereses especulativos de REE. No sólo con este proyecto, sino con todos aquellos que conforman la trama de construcción de una Autopista Eléctrica Pirenaica de Muy Alta Tensión, repotenciando líneas ya construidas de 220 kV, escamoteándose con ello de una legislación ambiental y electrotécnica más restrictiva.
  3. Consensuar un frente común para hacer frente a los procesos judiciales necesarios que paralicen la posible autorización administrativa del órgano sustantivo.
Asamblea de nuestros compañeros y compañeras del Pallars del pasado viernes 12 de mayo en Tremp.

En l'assemblea dels nostres companys i companys del Pallars del passat divendres 12 de maig, que va comptar amb una nodrida assistència, es va acordar el lliurament d'escrits en contra del projecte de repotenciación de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur als ajuntaments afectats i al Consell Comarcal del Pallars Jussà.
Els actes tindran lloc a Tremp i La Pobla de Segur dimecres que ve 17 de maig. Concretament, l'acte de Tremp es durà a terme a les 9,15 h. a la plaça de l'Ajuntament. Després s'anirà al Consell Comarcal del Pallars Jussà i a les 11,15 h. a la plaça de l'Ajuntament de La Pobla de Segur. Seguidament s'anirà al de la Conca de Dalt, que està en també a La Pobla. En els actes es comptarà amb el suport de membres de la nostra plataforma, que mostraran el seu rebuig al citat projecte de repotenciación de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur.
D'altra banda, el dimecres 24 de maig a les 19 h. es durà a terme una nova assemblea de la nostra plataforma en el Pallars en el Centre Cívic TARRAQUET de Tremp, per a seguiment i per acordar futures accions. Quan s'acosti aquesta data convocarem l'assemblea des d'aquest blog.
A continuació us deixem, a més, amb la NOTA DE PREMSA que els nostres companys i companyes van emetre ahir i amb el text de l'escrit que es va a lliurar a les institucions abans citades.

NOTA DE PRENSA DE LA PLATAFORMA UNITÀRIA CONTRA L’AUTOPISTA ELÈCTRICA EN EL PALLARS
Tremp, 13 de maig de 2017
La Plataforma s’organitza contra el recreixement de la línia elèctrica de Foradada a La Pobla de Segur, promogut per Red Eléctrica Española (REE) 
Ahir al vespre es va realitzar una assemblea de la Plataforma contra l’autopista elèctrica a Tremp, que va comptar amb la presència d’una vintena de persones procedents de diferents pobles i municipis de la comarca del Pallars Jussà. L’objectiu de la trobada va ser posar en comú la situació del projecte de recreixement de la línia elèctrica de Foradada a la Pobla de Segur, el promotor del qual és Red Eléctrica Espanyola, i organitzar accions de lluita social i col·lectiva per aturar l’obra. 
A tall d’antecedents, el passat 7 d’abril, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya feia pública la RESOLUCIÓ TES/707/2017, de 16 de febrer, per la qual es feia públic l’Acord de declaració d’impacte ambiental del Projecte d’augment de capacitat de transport de la línia elèctrica aèria a 220 kV T Foradada - la Pobla de Segur, als termes municipals de Conca de Dalt, Tremp i la Pobla de Segur. 
Segons això, el Departament de Territori i Sostenibilitat, resolia amb la qualificació de FAVORABLE de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del projecte de REE, però acceptant que la pròpia DIA ometia informació respecte la distància de la línia i dels suports a determinats nuclis i cases habitades, per exemple. 
Des de la Plataforma no s’entén com la Generalitat ha pogut aprovar la DIA, quan el propi Departament considera que hi ha determinats aspectes que no han estat prou desenvolupats i estudiats. 
Per tot això, el proper dimecres dia 17 de maig la Plataforma registrarà als 3 ajuntaments afectats i al Consell Comarcal del Pallars Jussà peticions perquè les corresponents administracions es posicionin respecte a l’aprovació de la DIA. 
A més, es van posar sobre la taula determinades accions socials de protesta per tal de donar a conèixer a la societat del Pallars la problemàtica general que hi ha darrera del recreixement de línies elèctriques.

ESCRIT DE LA NOSTRA PLATAFORMA PER ALS AJUNTAMENTS AFECTATS I EL CONSELL COMARCAL DEL PALLARS JUSSÀ
La Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica representa a un bon nombre d'organitzacions socials, d'ampli espectre, que des de fa anys vénen defensant, en un front comú, els interessos de veïns i veïnes afectats per projectes energètics de companyies que, alienes als nostres territoris, volen fer ús d'ells en detriment dels primers, amb l'única finalitat de lucrarse econòmicament. Per aquesta raó, ens posem en contacte amb vostè amb la finalitat de sol·licitar la seva empara i col·laboració. 
A saber: 
En el BOE número 167 de 14 de juliol de 2015, pàgines 30917 a 30918, es va publicar l'anunci d'informació pública de l'Estudi d'Impacte Ambiental de la línia elèctrica aèria a 220 kV La Pobla-Escalona i la seva addenda, en el seu tram La Pobla-T de Foradada, que afecta a les províncies d'Osca i Lleida. Posteriorment, el 7 d'abril de 2017, es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, Núm. 7346, la RESOLUCIÓ TES/707/2017, de 16 de febrer, per la qual és fa públic l’Acord de declaració d’impacti ambiental del Projecte d’augment de capacitat de transport de la línia elèctrica aèria a 220 kV T Foradada-La Pobla de Segur, als termes municipals de Conca de Dalt, Tremp i La Pobla de Segur
El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va resoldre una Declaració d'Impacte Ambiental —D.I.A.— FAVORABLE a aquest projecte de Red Eléctrica de España. S.A.U. (REE). 
Sembla que no han estat suficient per la Generalitat de Catalunya els centenars d'al·legacions presentades pels afectats a aquest projecte de REE. Bona part d'elles presentades no només per la societat civil legalment organitzada, sinó per les pròpies corporacions municipals afectades directament i per centenars de ciutadans a títol individual. 
La D.I.A. favorable del Departament de Territori i sostenibilitat és un despropòsit, perquè deixa en evidència grans inconsistències del citat projecte. La fonamental és el desinterès pels nuclis habitats pels quals transita el traçat de la línia i com aquestes afecten a la salut dels seus habitants. I és tal el seu desinterès, que donen la D.I.A. favorable mancant "informació detallada sobre els nuclis existents en un radi de 100 metres de l'eix longitudinal de la línia" i si aquestes distàncies compleixen el condicionat tècnic de distàncies de seguretat. 
Si al citat Departament li falta informació, és la seva responsabilitat acarar la veracitat de l'Estudi d'Impacte Ambiental de REE, i actuar, en conseqüència, amb una DIA DESFAVORABLE. Li enumerem alguns: 
  1. Segons la pròpia documentació presentada pel promotor, REE, l'Estudi d'Impacte Ambiental (EIA) conté errors en els seus mesuraments pel que fa a les distàncies a nuclis habitats i cases aïllades.
  2. En el EIA, el promotor ofereix una relació de distàncies a nuclis habitats que han de revisar-se, ja que s'estaria incomplint amb les exigències legals de distàncies a nuclis habitats al que li obliga el RD 223/2008, article 5.12, "Pas per zones".
  3. El EIA desdibuixa i omet dades relatives a zones habitades que no apareixen en el mateix, la qual cosa fa pensar en una possible omissió deliberada per evitar justificar irregularitats tècniques del projecte al seu pas per la resta de zones habitades. 
  4. Els recreixements dels suports que el promotor proposa coincideixen amb nuclis habitats i cases aïllades, a Catalunya i Aragó.
  5. La D.I.A. recull les valoracions del promotor sobre la innocuïtat dels camps electromágneticos sobre la salut humana. És sabut i notori la gran controvèrsia científica sobre aquest tema. Per aquesta raó, sí tan benèvols són els camps electromágneticos, per què els estats articulen normatives més restrictives, començant per l'Estat Español? A saber: RD 223/2008 Reglament sobre condicions tècniques i garanties seguretat LAT. Sobre la base de la Resolució del Parlament Europeu, de 2 d'abril de 2009 (Resolució del Parlament Europeu, de 2 d'abril de 2009, sobre les consideracions sanitàries relacionades amb els camps electromagnètics (2008/2211(INI)))):
    1. "...la controvèrsia en la comunitat científica sobre els possibles riscos per a la salut deguts als CEM s'ha incrementat des del 12 de juliol de 1999, data en què es van establir els límits d'exposició del públic als CEM…",
    2. i en aquest sentit, la Llei General de Salut Pública 33/2011, de 4 d'octubre, en el seu article 3," Dels principis generals d'acció en salut pública", punt D, consagra, el Principi de Precaució:
      1. "Article 3. Dels principis generals d'acció en salut pública. Les Administracions públiques i els subjectes privats, en les seves actuacions de salut pública i accions sobre la salut col·lectiva, estaran subjectes als següents principis: [...] d) Principi de precaució. L'existència d'indicis fundats d'una possible afectació greu de la salut de la població, tot i que hi hagués incertesa científica sobre el caràcter del risc, determinarà la cessació, prohibició o limitació de l'activitat sobre la qual concorrin."
  6. No ofereix alternatives per separar la línia de nuclis habitats i cases aïllades. Es pot afirmar que es tracta d'una estratègia fraudulenta per emplenar el mandat de la Llei 21/2013, d'Avaluació Ambiental, en el seu article 35 doncs no es presenten alternatives per evitar els principals impactes: greus afeccions a la salut, i impacte socioeconòmic negatiu per a les poblacions que travessa, i importantíssims impactes a la Xarxa Natura 2000 (es posa en perill els objectius de conservació d'aquests espais), a les aus i als hàbitats d'interès comunitari.
  7. Referent a la seguretat per a les persones, cal tenir en compte que, segons la Instrucció Tècnica ITC-LAT-07 que acompanya al RD 223/2008 Reglament sobre condicions tècniques i garanties seguretat LAT, la durabilitat dels suports de les noves línies es dissenya per a la vida útil de les línies aèries, que en l'actualitat es considera de 40 anysMalgrat les nombroses ocasions en què el promotor reitera que la línia s'acull al Decret 3151/1968 pel qual s'aprova el Reglament de Línies Aèries d'Alta Tensió (fins a 19 vegades en l'Annex 1) i no al RD 223/2008, no és menys cert que en el cas que així fos (fins a la pròpia Generalitat ho dubta, doncs, a través del seu Departament de Medi Ambient i Habitatge, exigeix el compliment de la legislació actual), i atès que la construcció d'aquesta línia es va realitzar fa més de mig segle (a l'agost de 1959 es compleixen, en aquest mes, 56 anys), en una època en la qual els avanços tècnics i els materials eren molt inferiors als actuals i es va dissenyar el seu traçat molt proper a alguns nuclis (en alguns casos a menys de 10 m de les edificacions), s'evidencien els greus riscos de seguretat per a les persones d'aquesta instal·lació. Aquesta situació s'agreuja mitjançant aquest projecte doncs es pretén recréixer algunes torres i, malgrat reforçar la seva estructura inferior i la dels seus suports, es manté tota la part superior de la mateixa, que, a causa de la seva antiguitat, crea dubtes raonables sobre la resistència dels seus materials.
Sense ànim d'estendre'ns més en la nostra exposició de motius, sí volem manifestar que el projecte d'augment de la capacitat de transport de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur està vinculat, com es pot comprovar en l'informe de ENTSO-E Regional Investment Pla 2015 - RG CSW - Final, amb el projecte d'Interconnexió Elèctrica amb França a través del Pirineus aragonès (ho confirma també l'ANUNCIO del Instituto Aragonés de Gestión Ambiental, por el que se pone en público conocimiento la tramitación del procedimiento administrativo de evaluación de impacto ambiental simplificada del Proyecto de repotenciación de las líneas aéreas de transporte de energía eléctrica a 220 kV Escalona-T Foradada y Escalona-T Escalona, promovido por Red Eléctrica de España, SAU. Expediente INAGA 500201/01/2017/640, publicat al Boletín Oficial de Aragón divendres passat 5 de maig). Del citat informe es colige que REE pretén mallar el territori i reforçar la interconnexió citada amb els projectes de repotenciació de les línies d'alta tensió: LAT Moralets-Pont de Suert, LAT Escalona-Forada del Toscar-La Pobla de Segur i LAT Pont-Isona // Pobla-Isona, així com amb el projecte d'Autopista Elèctrica o MAT Peñalba-Arnero-Isona, que apareix de nou a la planificació de la xarxa elèctrica espanyola i en el citat informe de ENTSO-E per al període posterior a 2020 (encara que la construcció de les subestacions del Arnero, a Montsó, i Isona, a Figuerola d'Orcau, apareix prevista per al període 2015-2020). 
Tota aquesta informació confirma les conclusions de l'informe que va elaborar l'Asociación Electrotécnica Española a petició del Consell Comarcal del Pallars Jussà i que sens dubte vostè ja coneix perfectament. Ara, podem comprovar també que realment es pretén electrificar amb alta i molt alta tensió tot el Pirineu aragonès i el Pallars Jussà de nord a sud i d'est a oest. 
Per a major comprensió del problema li annexo al·legacions presentades. 
Per tot l'anterior, sol·licitem a [...]: 
  1. Una reunió en la qual poder explicar-los la problemàtica a la qual ens enfrontem.
  2. Un posicionament clar d'oposició als interessos especulatius de REE. No només amb aquest projecte, sinó amb tots aquells que conformen la trama de construcció d'una Autopista Elèctrica Pirinenca de Molt Alta Tensió, repotenciando línies ja construïdes de 220 kV, escamotejant-se amb això d'una legislació ambiental i electrotècnica més restrictiva.
  3. Consensuar un front comú per fer front als processos judicials necessaris que paralitzin la possible autorització administrativa de l'òrgan substantiu.

Crónica de la recepción de la Senadora Vicenta Jiménez a nuestra plataforma el pasado 11 de mayo

Nuestro compañero, Ángel (de Torogó) en el Senado, en compañía de la Senadora Vicenta Jiménez y de su asesor.

El 11 de mayo, tal y como estaba acordado, la Senadora del Grupo Parlamentario de Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, Vicenta Jiménez, recibió a nuestra Plataforma Unitaria contra la Autopista Eléctrica.
Llegamos en bicicleta por la entrada principal del Senado, la que da a la calle La Marina. Allí estaba esperándonos el asesor de la Senadora. Juntos nos dirijimos al edificio moderno, anexo al clásico. Durante el recorrido, nos fueron describiendo los espacios y las obras de arte que a nuestro paso nos encontrabamos: salas principales de techos altos con inmesos cuadros, biblioteca de cuento al más puro "estilo Harry Potter", infinidad de salones rocambolescos e innumerables obras de arte adornando cada rincón sin solución de continuidad. La transición al edificio moderno fue casi por casualidad: al abrir una puerta nos encontramos con un patio moderno, que más parecía centro comercial que espacio de debate del pueblo. Metáfora interesante de en lo que, para algunos, se ha convertido el Ágora.
Fueron casi dos horas las que que duró el encuentro. En él tratamos, de manera general, sobre la situación a la que se enfrenta el Pirineo con los megaproyectos energéticos que se ciernen sobre él, así como, de manera más concreta, de los proyectos de repotenciación de líneas de alta tensión, de los que os hemos venido dando buena cuenta en las últimas notas de prensa que hemos publicado, y con los que Red Eléctrica de España está bombardeando, de un tiempo a esta parte, nuestros territorios.
Como no podía ser de otra manera, la empatía de la Senadora con nuestra plataforma de afectados apareció desde el primer momento. Nos trasladó que, como miembro de la Comisión de Energía del Senado, realizaría las gestiones pertinentes para investigar minuciosamente el contenido de los diferentes proyectos energéticos y que, a la mayor brevedad, realizaría las preguntas convenientes a la empresa promotora y al Ministerio de Industria, con el fin de poner luz y taquigráfos a esta descomunal trama de construcción de infraestructuras enérgeticas.
Otra línea de trabajo paralela que nos ofreció la Senadora fue el Parlamento. Se comprometió a ponernos en contacto, en breve, con la responsable del grupo parlamentario de Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, para que le hagamos partícipe de nuestra lucha y que desde el Congreso de los Diputados se pueda llevar una línea común de trabajo con el Senado.
Las sensaciones, pasado el encuentro, fueron muy positivas. Nos levantamos de la mesa con el convencimiento de que el compromiso de la Senadora de trabajar por nuestra causa se sustanciaría en acciones concretas en el corto plazo.
Evidentemente, la maquinaria de nuestra plataforma no se para aquí. En breve os informaremos de próximos acontecimientos.
Nos despedimos agradeciendo la calurosa acogida de Vicenta Jiménez. Reconforta encontrarse con gente comprometida y cercana.

Nuestro compañero, Ángel (de Torogó) en el Senado, en compañía de la Senadora Vicenta Jiménez.

El 11 de maig, tal com estava acordat, la Senadora del Grup Parlamentari d'Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, Vicenta Jiménez, va rebre a la nostra Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica.
Vam arribar amb bicicleta per l'entrada principal del Senat, la que dóna al carrer La Marina. Allà hi havia esperant-nos l'assessor de la Senadora. Junts ens vam dirigir a l'edifici modern, annex al clàssic. Durant el recorregut, ens van anar descrivint els espais i les obres d'art que al nostre pas ens trobàvem: sales principals de sostres alts amb inmesos quadres, biblioteca de conte al més pur "estil
Harry Potter", infinitat de salons rocambolescos i innombrables obres de art adornant cada racó sense solució de continuïtat. La transició a l'edifici modern va ser gairebé per casualitat: en obrir una porta ens vam trobar amb un pati modern, que més semblava centre comercial que espai de debat del poble. Metàfora interessant d'el que, per a alguns, s'ha convertit l'Àgora.
Van ser gairebé dues hores les que que va durar la trobada. En ella vam tractar, de manera general, sobre la situació a la qual s'enfronta el Pirineu amb els megaprojectes energètics que planen sobre ell, així com, de manera més concreta, dels projectes de repotenciació de línies d'alta tensió, dels quals us hem vingut donant bon compte en les últimes notes de premsa que hem publicat, i amb els que Red Eléctrica de España està bombardejant, d'un temps ençà, els nostres territoris.
Com no podia ser d'altra manera, l'empatia de la Senadora amb la nostra plataforma d'afectats va aparèixer des del primer moment. Ens va traslladar que, com a membre de la Comissió d'Energia del Senat, realitzaria les gestions pertinents per investigar minuciosament el contingut dels diferents projectes energètics i que, al més aviat possible, realitzaria les preguntes adients a l'empresa promotora i al Ministeri d'Indústria, amb la finalitat de posar llum i taquígrafs a aquesta descomunal trama de construcció d'infraestructures energètiques.
Una altra línia de treball paral·lela que ens va oferir la Senadora va ser el Parlament. Es va comprometre a posar-nos en contacte, en breu, amb la responsable del grup parlamentari d'Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, perquè li fem partícip de la nostra lluita i que des del Congrés dels Diputats es pugui portar una línia comuna de treball amb el Senat.
Les sensacions, passat la trobada, van ser molt positives. Ens vam aixecar de la taula amb el convenciment que el compromís de la Senadora de treballar per la nostra causa es substanciaria en accions concretes en el curt termini.
Evidentment, la maquinària de la nostra plataforma no s'atura aquí. En breu us informarem de propers esdeveniments.
Ens acomiadem agraint la calorosa acollida de Vicenta Jiménez. Reconforta trobar-se amb gent compromesa i propera.