viernes, 10 de marzo de 2023

Els posicionaments dels macroprojectes

*Os ofrecemos a continuación el escrito de una compañera del Pallars Jussà, que denuncia y explica con todo detalle y claridad las circunstancias que rodearon la reunión informativa que llevamos a cabo el pasado 8 de febrero en el Bar Miami de Isona.

*Us oferim tot seguit l'escrit d'una companya del Pallars Jussà, que denuncia i explica amb tot detall i claredat les circumstàncies que van envoltar la reunió informativa que vam dur a terme el 8 de febrer passat al Bar Miami d'Isona. 

 
ELS POSICIONAMENTS DELS MACROPROJECTES

Tota acció —o la falta d’ella— en el context de crisis energètica, climàtica i social en el que estem és un posicionament polític.
Això, després dels esdeveniments ocorreguts al poble d’Isona les darreres setmanes referent a als macroprojectes de plaques solars, creiem que és quelcom que hem denunciar públicament.
A finals de desembre, a través de veïnatge del poble, diverses de nosaltres ens vam assabentar que s’estava convocant una reunió en un espai públic i de gestió municipal —el Cafè Modern— "exclusivament per persones propietàries de les finques", amb l’objectiu d’informar sobre el projecte de parc fotovoltaic del Pallars Jussà "El tossal" a càrrec de l’empresa Forestalia. Fins aquí, podríem al·legar l’incongruent procediment a través del qual diverses persones van rebre missatges als seus números de Whatsapp privats, sense haver-los-hi facilitat a la companyia prèviament. Per tant, el dret de la protecció de dades en algun punt va ser vulnerada.
Tot i així, aquesta i d’altres irregularitats no són les que ens porten avui a escriure aquestes línies.
Llavors, de cara a la reunió que es va dur a terme el 13 de desembre des de la part empresarial, vam creure convenient poder repartir, a la sortida, uns fulletons tot convocant a una altra reunió on oferir altres punts de vista.
Al cap de pocs minuts d’arribar a la porta del cafè Modern ens vam trobar amb els Mossos d’Esquadra que van acabar identificant a algunes persones allà presents. Fet que porta a preguntar-nos qui va requerir la presencia policial en un acte com aquell i sent que només hi havia persones fora, amb fulletons a les mans.
Després, passades les festes, vam aconseguir tancar una data, el dia 8 de febrer, amb l’Ester Sancho (advocada treballadora en el bufet de Simeó Miquel), Jaume Pedrós (Unió de Pagesos) i Josep Durany (Comunitat de regants) com a ponents per a la xerrada que volíem oferir. Sent aquestes, veus diverses per compartir d’altres experiències i punts de vista crítics sobre els projectes de parcs solars al aquests i a d’altres territoris.
Es va demanar la mateixa sala pública del cafè Modern –el dia 28 de gener— amb el procediment regulat d’una instància a l’ajuntament. Tot i això, no va ser fins el dia 3 de febrer —5 dies abans de la data convocada— que ens van comunicar a través d’una trucada, que no seria possible deixar-nos aquella sala ja que estava reservada per una altra entitat. Com a alternativa ens van oferir una sala sobre el consultori mèdic, un lloc més petit, menys cèntric, amagat a un 1r pis i que cap de nosaltres coneixia. Vam decidir que no volíem conformar-nos amb aquella proposta que ens desplaçava i que pretenia boicotejar l’acte i invisibilitzar-lo. Finalment es va valorar fer-ho en un dels establiments bar del carrer principal d’Isona, al costat del Modern, el Miami.
El dia de la reunió, abans de començar la xerrada, ens vam acostar a la sala del Modern, que, sorprenentment, estava buida i tancada. Quina és la intenció doncs de l’ajuntament? A què està jugant? Perquè una institució pública cedeix les seves instal·lacions a una empresa privada i no a una associació quan ambdues estan parlant de la mateixa temàtica des d’interessos i posicionaments divergents? Estan prenent partit en el debat de manera mesquina i jugant cartes de manera bruta. Les excuses no ens valen i sabem que només volen dissimular una postura que es decanta per afavorir un model de gestió energètica al servei del mercat i no del municipi i respectuosa amb el territori i les persones que hi habitem.
La aposta política partidista sabem on es posiciona, però algunes hem dit prou i hem obert el camp al debat social, comú, sabent que ens hi va la vida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario