lunes, 14 de febrero de 2022

La invasión de las energías 'renovables' en Aragón: un mapa estremecedor. ¡Participa en la manifestación de ALIENTE EN ARAGÓN del domingo 13 de marzo en Zaragoza

Haced clic en la imagen para ampliarla.
 

La web de la Alianza Energía y Territorio (ALIENTE), a la que está adherida nuestra plataforma, ha publicado una serie de mapas (uno de ellos el que encabeza estas líneas) que permiten ver en su conjunto la auténtica aberración que está suponiendo la mal llamada "transición energética" para el territorio aragonés.
¿Hacen falta más razones para apoyar la manifestación que ALIENTE EN ARAGÓN ha convocado el domingo 13 de marzo en Zaragoza?
Acudamos a ella para decirle alto y claro al Gobierno de Aragón que no estamos dispuestos a que malvenda nuestra tierra al oligopolio y a los fondos de inversión, y que lo que se ve en el mapa es exactamente todo lo contrario a lo que debería ser una verdadera transición energética ecológica y socialmente justa, por la que apostamos decididamente quienes hemos venido defendiendo y seguimos defendiendo las renovables para afrontar la doble crisis climática y energética y para alcanzar la soberanía energética de personas y territorios.
Porque la energía ES NUESTRA y no una lucrativa manera de hacer negocio a nuestra costa. 
Podéis ver los citados mapas en: https://aliente.org/proyectos-en-aragon y adheriros al MANIFIESTO DE ALIENTE EN ARAGÓN POR UNA TRANSICIÓN ENERGÉTICA JUSTA, ECOLÓGICA Y SOSTENIBLE (manifestación 13 de marzo de 2022) en este mismo blog o en: https://aliente.org/manifestacion-13marzo-zaragoza
 

La web de l'Aliança Energia i Territori (ALIENTE), a la qual està adherida la nostra plataforma, ha publicat una sèrie de mapes (un d'ells el que encapçala aquestes línies) que permeten veure en el seu conjunt l'autèntica aberració que està suposant la mal anomenada "transició energètica" per al territori aragonès.
Fan falta més raons per a donar suport a la manifestació que ALIENTE EN ARAGÓN ha convocat el diumenge 13 de març a Saragossa?
Acudim a ella per a dir-li alt i clar al Govern d'Aragó que no estem disposats al fet que malvengui la nostra terra a l'oligopoli i als fons d'inversió, i que el que es veu en el mapa és exactament tot el contrari al que hauria de ser una veritable transició energètica ecològica i socialment justa, per la qual apostem decididament els qui hem vingut defensant i continuem defensant les renovables per a afrontar la doble crisi climàtica i energètica i per a aconseguir la sobirania energètica de persones i territoris.
Perquè l'energia ÉS NOSTRA i no una lucrativa manera de fer negoci a la nostra costa.
Podeu veure els citats mapes en:
https://aliente.org/proyectos-en-aragon i adherir-vos al MANIFEST DE ALIENTE EN ARAGÓN PER UNA TRANSICIÓ ENERGÈTICA JUSTA, ECOLÒGICA I SOSTENIBLE (manifestació 13 de març de 2022) en aquest mateix blog o en: https://aliente.org/manifestacion-13marzo-zaragoza

Amigos del Parque Geológico y Minero de La Litera y La Ribagorza - Amics del Parc Geològic i Miner de La Llitera i La Ribagorça se adhiere a nuestra plataforma


Tal como nos ha comunicado hoy mismo, la asociación Amigos del Parque Geológico y Minero de La Litera y La Ribagorza ha decidido adherirse a nuestra plataforma.
Desde aquí queremos mostrar nuestro más sincero agradecimiento y dar la bienvenida a nuestros nuevos compañeros y compañeras por esta adhesión que refuerza nuestro movimiento de oposición a los mega proyectos energéticos que amenazan al Alto Aragón y el Pallars Jussà.
Os recordamos a quienes nos seguís que la adhesión a nuestra plataforma supone suscribir el manifiesto que en su día firmamos en Tremp (véase: http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/2008/12/manifiesto-de-tremp-manifest-de-tremp.html). Podéis ver la lista actualizada de las asociaciones, ayuntamientos y partidos políticos que nos apoyan en la columna derecha de nuestro blog.
Por otra parte, os dejamos con el enlace a la página de Facebook de nuestros nuevos compañeros: https://www.facebook.com/literaribagorza/

Tal com ens ha comunicat avui mateix, l'associació Amics del Parc Geològic i Miner de la Llitera i La Ribargorça ha decidit adherir-se a la nostra plataforma.
Des d'aquí volem mostrar el nostre més sincer agraïment i donar la benvinguda als nostres nous companys i companyes per aquesta adhesió que reforça el nostre moviment d'oposició als mega projectes energètics que amenacen l'Alt Aragó i el Pallars Jussà.
Us recordem als que ens seguiu que l'adhesió a la nostra plataforma suposa subscriure el manifest que al seu dia vam firmar a Tremp (vegeu: http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/2008/12/manifiesto-de-tremp-manifest-de-tremp.html). Podeu veure la llista actualitzada de les associacions, ajuntaments i partits polítics que ens donen suport a la columna dreta del nostre bloc.
D'altra banda, us deixem amb l'enllaç a la pàgina de Facebook dels nostres nous companys:
https://www.facebook.com/literaribagorza/

Más repercusiones en los medios de la exitosa Jornada Reivindicativa contra la Autopista Eléctrica Valsalada-Laluenga-Isona

*Completando la información que os dábamos el pasado sábado en este medio (véase: http://autopistaelectricano.blogspot.com/2022/02/gran-exito-de-la-jornada-reivindicativa.html) sobre la exitosa Jornada Reivindicativa contra la Autopista Eléctrica Valsalada-Laluenga-Isona del pasado viernes 11 de febrero, añadimos hoy las últimas repercusiones que hemos encontrado en los medios de comunicación y que ya hemos publicado también en nuestro grupo de Facebook.Desde aquí, nuestro agradecimiento a los medios que se han hecho eco de nuestro rotundo rechazo a este bárbaro proyecto de Forestalia.
Por supuesto, si contáis con más fotos, vídeos o repercusiones en medios de comunicación que se nos hayan pasado por alto, os rogamos que nos los remitáis a nuestro correo electrónico noalamatmonzonisona@gmail.com.
 
*Completant la informació que us donàvem dissabte passat en aquest mitjà (vegeu: http://autopistaelectricano.blogspot.com/2022/02/gran-exito-de-la-jornada-reivindicativa.html) sobre la reeixida Jornada Reivindicativa contra l'Autopista Elèctrica Valsalada-Laluenga-Isona del passat divendres 11 de febrer, afegim avui les últimes repercussions que hem trobat en els mitjans de comunicació i que ja hem publicat també en el nostre grup de Facebook. Des d'aquí, el nostre agraïment als mitjans que s'han fet eco del nostre rotund rebuig a aquest bàrbar projecte de Forestalia.
Per descomptat, si contáis amb més fotos, vídeos o repercussions en mitjans de comunicació que se'ns hagin passat per alt, us preguem que ens els remeteu al nostre correu electrònic noalamatmonzonisona@gmail.com

Con Jorge Pueyo en el Noticiario matinal aragonés [14/02/2022]

Sobre les inacceptables respostes de FORESTALIA a les al·legacions de l'Ajuntament de Tolva contra el projecte d'Autopista Elèctrica Valsalada-Laluenga-Isona

*Una vez pasada la exitosa Jornada Reivindicativa contra la Autopista Eléctrica Valsalada-Laluenga-Isona del pasado viernes 11 de febrero, completamos el post en el que os ofrecíamos el exhaustivo análisis que los vecinos y vecinas de Tolva habían hecho de las respuestas de Forestalia a las alegaciones presentadas por su Ayuntamiento (véase: http://autopistaelectricano.blogspot.com/2022/02/sobre-las-inaceptables-respuestas-de.html), con su traducción al catalán. Lo acompañamos también con algunas fotos más de la citada jornada que nos mandan desde Tolva y que completan el reportaje que os ofrecíamos en nuestro anterior post.

*Una vegada passada la reeixida Jornada Reivindicativa contra l'Autopista Elèctrica Valsalada-Laluenga-Isona del passat divendres 11 de febrer, vam completar el post en el qual us oferíem l'exhaustiva anàlisi que els veïns i veïnes de Tolba havien fet de les respostes de Forestalia a les al·legacions presentades pel seu Ajuntament (vegeu: http://autopistaelectricano.blogspot.com/2022/02/sobre-las-inaceptables-respuestas-de.html), amb la seva traducció al català. L'acompanyem també amb algunes fotos més de la citada jornada que ens manen des de Tolba i que completen el reportatge que us oferíem en el nostre anterior post. 

ESTUDI SOBRE LA RESPOSTA DE FORESTALIA
A LAS AL·LEGACIONES DE l'AJUNTAMENT DE TOLVA
 
Aquest escrit sorgeix com a necessitat de donar la nostra opinió com a veïnes i veïns a la resposta donada per Forestalia a les al·legacions presentades contra la línia d'alta tensió Laluenga-Isona per l'Ajuntament de Tolva.
L'empresa té molt interès en deixar clar que és una LAAT privada d'evacuació de l'energia produïda a les centrals que pensa construir la mateixa empresa. En un primer moment la va presentar com una línia d'evacuació de sis centrals. S'adduïa en les al·legacions de l'Ajuntament que eren propostes fragmentades que incomplien la normativa, aspecte que neguen en la seva resposta, no obstant això, recentment ha sortit publicat que Forestalia ha presentat projectes per a dotze centrals més que evacuarien la seva energia a la LAAT Valsalada-Laluenga-Isona, la qual cosa ve a donar la raó a l'Ajuntament en les seves al·legacions. Totes les centrals estan localitzades a les províncies de Saragossa i Osca. La línia que projecten és una MAT, amb capacitat per a 80 centrals de 50 MW. Pensen omplir el territori de centrals, com està passant a tot l’Aragó, sobretot a Teruel i a la resta d'Espanya, l'Espanya rural i amb poca població. Pretenen convertir les zones rurals en reserves energètiques de les grans ciutats i les seves indústries.
Si és una iniciativa privada és un negoci, en el qual preval el màxim benefici, la ubicació de les centrals i el traçat de la línia d'evacuació serà el més rendible econòmicament per a la empresa, per tant, el de menor cost; estarà localitzat on és més fàcil d'aprovar, ja que, per les notícies que veiem en premsa, estan recolzats per les institucions autonòmiques que ens governen; se situarà on esperen el menor rebuig de la població, perquè som pocs, i aquesta cançó tristament ens sona perquè l'hem patit històricament amb actuacions que han empobrit el territori i que sempre ens toca als mateixos.
En resposta a les al·legacions per les afeccions al medi natural i la biodiversitat l'empresa irònicament diu que la línia suposa “un nou ús del territori que no alterarà el medi natural” i menysvalora les afeccions a la biodiversitat. En les al·legacions de la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica hi ha un informe exhaustiu amb moltes dades, normatives i informes sobre el terreny que demostren tot el contrari, que la LAAT provocarà afectacions irreversibles i inassolibles, ja que la incidència negativa de la línia en el medi natural és evident.
Sobre l'impacte visual en el paisatge, l'empresa textualment diu que “pot donar-se el cas que el traçat de la línia redueixi les expectatives sobre el model de paisatge que veïns i visitants esperen trobar”. Sembla un acudit si això fora un tema per riure, perquè, evidentment, torres d'estructura metàl·lica de 50 m d'altura amb el seu cablejat i altres accessoris tenen un gran impacte visual, ho diguin com ho diguin.
A les al·legacions que consideren que la línia passa molt a prop d'habitatges, responen que el traçat passa a més de 500 m del centre del poble. És un compte trampós, perquè hi ha habitatges a una distància al voltant dels 200 m.
Quant a les al·legacions basades en les afeccions a la salut, l'empresa presenta un llistat d'estudis científics que minimitzen aquestes afeccions, no obstant això, en les al·legacions de la Plataforma Unitària hi ha un llistat d'estudis científics que diuen precisament el contrari , i molt més recents en el temps que els presentats per l'empresa, per tant, afirmar com fa Forestalia que “la comunitat científica internacional diu que no hi ha risc per a la salut pública en les instal·lacions elèctriques d'alta tensió” és fals.
Minimitzen la contaminació acústica al·legada dient que la LAAT pot emetre un soroll de 30 a 40 dB, quan hi ha informes que parlen de 60 dB en dies d'humitat o pluja.
Resumint, afecta al paisatge, afecta a la biodiversitat, afecta a la salut de les persones, als animals i a les plantes que formem part d'aquest mitjà.
Justifica Forestalia el seu projecte adduint que no afectarà la despoblació atès que ja és un territori despoblat perquè “gran part de la població rural s'ha desplaçat a les ciutats buscant una millor qualitat de vida”. Dir això en un territori que ha sofert una despoblació forçosa per la construcció d’embassaments, que tenim al voltant pobles buits, en ruïnes i que ha sofert un abandonament secular per part de les administracions, amb males comunicacions, falta de serveis bàsics, és si més no, ofensiu.
Tot i així, hem de dir també que l'argument de cerca de la qualitat de vida en l'actualitat ha canviat de direcció. La qualitat de vida és aquí, perquè estem veient en els últims temps un petit augment de població al nostre poble i d’altres de la comarca. Són persones que valoren la nostra qualitat de vida. La pandèmia també ha ajudat a valorar el medi natural, ho veiem també en l'augment de persones que venen a gaudir ocasionalment del nostre entorn. La línia d'alta tensió empitjorarà el nostre paisatge, el nostre medi natural, la nostra salut i per consegüent la nostra qualitat de vida, per la qual cosa, evidentment, perjudicarà el nostre municipi que perdrà, per tant, opcions d'augment de població.
Al·lega Forestalia que aquest projecte és d'interès públic per la llei del sector elèctric, però, al mateix temps insisteix que és privat i que, per tant, no es regula com a tal perquè és exclusivament d'evacuació privada de les seves centrals. En què quedem? A més, entenem que serà d'utilitat pública quan tingui la declaració corresponent, i això no ho decideix l'empresa.
Si és una línia privada d'evacuació són els interessos d'una empresa contra els interessos del territori. És molt fàcil menystenir i minimitzar les afeccions que provocaria la línia al medi natural, al paisatge, a la salut quan els que la plantegen no la patiran.
Nosaltres som els que vivim aquí, els que sofrirem el pas d'una línia d'alta tensió per les nostres finques, prop dels nostres horts, les nostres granges i les nostres cases, sabent que l'energia que transportarà la mateixa és per a portar-la fins a Isona, a Lleida, i buidar-la allí a la xarxa i distribuir- la lluny, deixant-nos totes les afeccions i cap benefici.
Vivim una època d'emergència climàtica, de pèrdua de biodiversitat alarmant, d'escassetat de recursos. Som conscients que necessitem energies netes, renovables, però és fonamental per al nostre futur com a espècie que l'impacte sobre el mitjà sigui mínim. Per tant, la producció d'energia ha de ser pròxima i amb les línies mínimes i imprescindibles de transport i distribució, i aquest no és el model que plantejaForestaliai el que vol imposar per al seu major benefici.
Necessitem que hi hagi una veritable planificació per part de l'administració, perquè són els nostres representants els que ens haurien de defensar d'abusos com els que plantegen amb aquesta línia. No podem permetre una LAAT d'aquestes característiques ni que ens omplin el territori de centrals eòliques o fotovoltaiques. Si es deixa en mans de la iniciativa privada i s'autoritzen projectes d'aquesta envergadura convertiran el nostre territori en una reserva energètica condemnant a la població a un futur fosc i incert.
Tenim el dret a defensar el nostre territori, i tenim també l'obligació de preservar-lo, per nosaltres, pels nostres fills i pels fills dels nostres fills.
Per tot l'anterior, instem a l'Ajuntament de Tolva i als altres ajuntaments afectats, a la comarca i a les nostres institucions públiques pròximes a que continuïn, que perseverin en la defensa del nostre territori, treballant i fent possible el nostre rebuig a la línia d'alta tensió.

Tolva, 9 de febrer de 2022
 
Grup de veïnes i veïns de Tolva del grup NO A la LÍNEA
Plataforma Unitària contra la Autopista Elèctrica