lunes, 14 de febrero de 2022

Sobre les inacceptables respostes de FORESTALIA a les al·legacions de l'Ajuntament de Tolva contra el projecte d'Autopista Elèctrica Valsalada-Laluenga-Isona

*Una vez pasada la exitosa Jornada Reivindicativa contra la Autopista Eléctrica Valsalada-Laluenga-Isona del pasado viernes 11 de febrero, completamos el post en el que os ofrecíamos el exhaustivo análisis que los vecinos y vecinas de Tolva habían hecho de las respuestas de Forestalia a las alegaciones presentadas por su Ayuntamiento (véase: http://autopistaelectricano.blogspot.com/2022/02/sobre-las-inaceptables-respuestas-de.html), con su traducción al catalán. Lo acompañamos también con algunas fotos más de la citada jornada que nos mandan desde Tolva y que completan el reportaje que os ofrecíamos en nuestro anterior post.

*Una vegada passada la reeixida Jornada Reivindicativa contra l'Autopista Elèctrica Valsalada-Laluenga-Isona del passat divendres 11 de febrer, vam completar el post en el qual us oferíem l'exhaustiva anàlisi que els veïns i veïnes de Tolba havien fet de les respostes de Forestalia a les al·legacions presentades pel seu Ajuntament (vegeu: http://autopistaelectricano.blogspot.com/2022/02/sobre-las-inaceptables-respuestas-de.html), amb la seva traducció al català. L'acompanyem també amb algunes fotos més de la citada jornada que ens manen des de Tolba i que completen el reportatge que us oferíem en el nostre anterior post. 

ESTUDI SOBRE LA RESPOSTA DE FORESTALIA
A LAS AL·LEGACIONES DE l'AJUNTAMENT DE TOLVA
 
Aquest escrit sorgeix com a necessitat de donar la nostra opinió com a veïnes i veïns a la resposta donada per Forestalia a les al·legacions presentades contra la línia d'alta tensió Laluenga-Isona per l'Ajuntament de Tolva.
L'empresa té molt interès en deixar clar que és una LAAT privada d'evacuació de l'energia produïda a les centrals que pensa construir la mateixa empresa. En un primer moment la va presentar com una línia d'evacuació de sis centrals. S'adduïa en les al·legacions de l'Ajuntament que eren propostes fragmentades que incomplien la normativa, aspecte que neguen en la seva resposta, no obstant això, recentment ha sortit publicat que Forestalia ha presentat projectes per a dotze centrals més que evacuarien la seva energia a la LAAT Valsalada-Laluenga-Isona, la qual cosa ve a donar la raó a l'Ajuntament en les seves al·legacions. Totes les centrals estan localitzades a les províncies de Saragossa i Osca. La línia que projecten és una MAT, amb capacitat per a 80 centrals de 50 MW. Pensen omplir el territori de centrals, com està passant a tot l’Aragó, sobretot a Teruel i a la resta d'Espanya, l'Espanya rural i amb poca població. Pretenen convertir les zones rurals en reserves energètiques de les grans ciutats i les seves indústries.
Si és una iniciativa privada és un negoci, en el qual preval el màxim benefici, la ubicació de les centrals i el traçat de la línia d'evacuació serà el més rendible econòmicament per a la empresa, per tant, el de menor cost; estarà localitzat on és més fàcil d'aprovar, ja que, per les notícies que veiem en premsa, estan recolzats per les institucions autonòmiques que ens governen; se situarà on esperen el menor rebuig de la població, perquè som pocs, i aquesta cançó tristament ens sona perquè l'hem patit històricament amb actuacions que han empobrit el territori i que sempre ens toca als mateixos.
En resposta a les al·legacions per les afeccions al medi natural i la biodiversitat l'empresa irònicament diu que la línia suposa “un nou ús del territori que no alterarà el medi natural” i menysvalora les afeccions a la biodiversitat. En les al·legacions de la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica hi ha un informe exhaustiu amb moltes dades, normatives i informes sobre el terreny que demostren tot el contrari, que la LAAT provocarà afectacions irreversibles i inassolibles, ja que la incidència negativa de la línia en el medi natural és evident.
Sobre l'impacte visual en el paisatge, l'empresa textualment diu que “pot donar-se el cas que el traçat de la línia redueixi les expectatives sobre el model de paisatge que veïns i visitants esperen trobar”. Sembla un acudit si això fora un tema per riure, perquè, evidentment, torres d'estructura metàl·lica de 50 m d'altura amb el seu cablejat i altres accessoris tenen un gran impacte visual, ho diguin com ho diguin.
A les al·legacions que consideren que la línia passa molt a prop d'habitatges, responen que el traçat passa a més de 500 m del centre del poble. És un compte trampós, perquè hi ha habitatges a una distància al voltant dels 200 m.
Quant a les al·legacions basades en les afeccions a la salut, l'empresa presenta un llistat d'estudis científics que minimitzen aquestes afeccions, no obstant això, en les al·legacions de la Plataforma Unitària hi ha un llistat d'estudis científics que diuen precisament el contrari , i molt més recents en el temps que els presentats per l'empresa, per tant, afirmar com fa Forestalia que “la comunitat científica internacional diu que no hi ha risc per a la salut pública en les instal·lacions elèctriques d'alta tensió” és fals.
Minimitzen la contaminació acústica al·legada dient que la LAAT pot emetre un soroll de 30 a 40 dB, quan hi ha informes que parlen de 60 dB en dies d'humitat o pluja.
Resumint, afecta al paisatge, afecta a la biodiversitat, afecta a la salut de les persones, als animals i a les plantes que formem part d'aquest mitjà.
Justifica Forestalia el seu projecte adduint que no afectarà la despoblació atès que ja és un territori despoblat perquè “gran part de la població rural s'ha desplaçat a les ciutats buscant una millor qualitat de vida”. Dir això en un territori que ha sofert una despoblació forçosa per la construcció d’embassaments, que tenim al voltant pobles buits, en ruïnes i que ha sofert un abandonament secular per part de les administracions, amb males comunicacions, falta de serveis bàsics, és si més no, ofensiu.
Tot i així, hem de dir també que l'argument de cerca de la qualitat de vida en l'actualitat ha canviat de direcció. La qualitat de vida és aquí, perquè estem veient en els últims temps un petit augment de població al nostre poble i d’altres de la comarca. Són persones que valoren la nostra qualitat de vida. La pandèmia també ha ajudat a valorar el medi natural, ho veiem també en l'augment de persones que venen a gaudir ocasionalment del nostre entorn. La línia d'alta tensió empitjorarà el nostre paisatge, el nostre medi natural, la nostra salut i per consegüent la nostra qualitat de vida, per la qual cosa, evidentment, perjudicarà el nostre municipi que perdrà, per tant, opcions d'augment de població.
Al·lega Forestalia que aquest projecte és d'interès públic per la llei del sector elèctric, però, al mateix temps insisteix que és privat i que, per tant, no es regula com a tal perquè és exclusivament d'evacuació privada de les seves centrals. En què quedem? A més, entenem que serà d'utilitat pública quan tingui la declaració corresponent, i això no ho decideix l'empresa.
Si és una línia privada d'evacuació són els interessos d'una empresa contra els interessos del territori. És molt fàcil menystenir i minimitzar les afeccions que provocaria la línia al medi natural, al paisatge, a la salut quan els que la plantegen no la patiran.
Nosaltres som els que vivim aquí, els que sofrirem el pas d'una línia d'alta tensió per les nostres finques, prop dels nostres horts, les nostres granges i les nostres cases, sabent que l'energia que transportarà la mateixa és per a portar-la fins a Isona, a Lleida, i buidar-la allí a la xarxa i distribuir- la lluny, deixant-nos totes les afeccions i cap benefici.
Vivim una època d'emergència climàtica, de pèrdua de biodiversitat alarmant, d'escassetat de recursos. Som conscients que necessitem energies netes, renovables, però és fonamental per al nostre futur com a espècie que l'impacte sobre el mitjà sigui mínim. Per tant, la producció d'energia ha de ser pròxima i amb les línies mínimes i imprescindibles de transport i distribució, i aquest no és el model que plantejaForestaliai el que vol imposar per al seu major benefici.
Necessitem que hi hagi una veritable planificació per part de l'administració, perquè són els nostres representants els que ens haurien de defensar d'abusos com els que plantegen amb aquesta línia. No podem permetre una LAAT d'aquestes característiques ni que ens omplin el territori de centrals eòliques o fotovoltaiques. Si es deixa en mans de la iniciativa privada i s'autoritzen projectes d'aquesta envergadura convertiran el nostre territori en una reserva energètica condemnant a la població a un futur fosc i incert.
Tenim el dret a defensar el nostre territori, i tenim també l'obligació de preservar-lo, per nosaltres, pels nostres fills i pels fills dels nostres fills.
Per tot l'anterior, instem a l'Ajuntament de Tolva i als altres ajuntaments afectats, a la comarca i a les nostres institucions públiques pròximes a que continuïn, que perseverin en la defensa del nostre territori, treballant i fent possible el nostre rebuig a la línia d'alta tensió.

Tolva, 9 de febrer de 2022
 
Grup de veïnes i veïns de Tolva del grup NO A la LÍNEA
Plataforma Unitària contra la Autopista Elèctrica
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario