Páginas

martes, 29 de diciembre de 2009

Acción contra la línea de Foradada del Toscar y la Autopista Eléctrica (Arén, 17 de enero)

Como os anunciábamos en días previos, el próximo 17 de enero de 2010, se llevará a cabo en las inmediaciones de Arén (Huesca) —en la N-230 a la altura del Camping de Arén— una Acción informativa, festiva y reivindicativa contra los planes de REESA de aumentar la capacidad de transporte de la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur y de crear una Autopista Eléctrica entre Peñalba, Monzón e Isona.
Os dejamos ahora ya con el cartel y el programa definitivo, rogándoos que les deis la máxima difusión y que asistáis al acto.
Vuestra presencia es fundamental. Tenemos que demostrar a REESA y a las administraciones públicas que no podrán sacar adelante sus proyectos en contra de la población de las zonas afectadas.


Campamento de Arén / Arén —Huesca— (N-230)
17 de enero de 2010

PROGRAMA
  • 11:00 PINTADA DE UN MURAL COLECTIVO / CHOCOLATADA EN EL FUEGO.
  • 12:00 CHOCOLATADA Y MÚSICA EN DIRECTO PARA CALENTAR EL AMBIENTE / TEATRO PARA NIÑOS Y NIÑAS
  • 13:30 LECTURA DE UN COMUNICADO EN CONTRA DEL AUMENTO DE LA CAPACIDAD DE TRANSPORTE DE LA LÍNEA FORADADA DEL TOSCAR-POBLA DE SEGUR
  • 14:00 PAELLA
  • HABRÁ MESA INFORMATIVA Y CABEZUDOS COLOCADOS PARA INFORMAR Y ATRAER A LA GENTE
Com us anunciàvem en dies passats, el proper 17 de gener de 2010, es portarà a terme als afores d'Areny (Osca) en la N-230 a l'alçada del Càmping d'Areny una Acció informativa, festiva i reivindicativa contra els plans de REESA d'augmentar la capacitat de transport de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur i de crear una Autopista Elèctrica entre Peñalba, Monzó i Isona.
Us deixem ara ja el cartell i el programa definitius, pregant-vos que els dongueu la màxima difusió i que assistiu a l'acte.
La vostra presència és fonamental. Hem de demostrar a REESA i a les administracions públiques que no podran tirar endavant els seus projectes en contra de la població de les zones afectades.



Campament d'Areny / Areny de Noguera —Osca— (N-230)
17 de gener de 2010

PROGRAMA
  • 11:00 PINTADA D'UN MURAL COL·LECTIU / XOCOLATADA AL FOC
  • 12:00 XOCOLATADA I MUSICA EN DIRECTE PER A ESCALFAR L'AMBIENT / TEATRE PER A NENS I NENES
  • 13:30 LECTURA D'UN COMUNICAT EN CONTRA DE L'AUGMENT DE LA CAPACITAT DE TRANSPORT DE LA LÍNIA FORADADA DEL TOSCAR-POBLA DE SEGUR
  • 14:00 PAELLA
  • HI HAURÀ TAULA INFORMATIVA I CAPGROSSOS COL·LOCATS PER A INFORMAR I ATREURE A LA GENT

domingo, 27 de diciembre de 2009

Díptico informativo para la festi-manifestación del próximo 17 de enero




Os dejamos hoy también con el díptico informativo que nuestros compañeros de La Terreta han elaborado para la acción festivo-reivindicativa contra la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur que tendrá lugar el próximo 17 de enero en las inmediaciones de Areny (y de la que en breve haremos una convocatoria oficial con un programa definitivo).
Evidentemente, el folleto se repartirá durante el acto, pero podéis ya descargarlo del siguiente enlace para darle difusión en vuestro entorno más próximo.


Us deixem avui també el díptic informatiu que els nostres companys de La Terreta han elaborat per a l'acció festiu-reivindicativa contra la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur que tindrà lloc el proper 17 de gener als voltants d'Areny (i de la qual en breu farem una convocatòria oficial amb un programa definitiu).
Evidentment, el full es repartirà durant l'acte, però podeu ja descarregar-lo del següent enllaç per a donar-li difusió en el vostre entorn més pròxim.

"La MAT de Ponent", por David Colell Orrit

Os dejamos hoy con un magnífico artículo de opinión de David Colell Orrit, aparecido el pasado 18 de diciembre en su sección "UCI de la natura", en el diario La Mañana.
Punto por punto confirma nuestras opiniones acerca de la falta de necesidad de los proyectos que REESA quiere llevar a cabo en el Alto Aragón y el Pallars, los cuales sólo pueden servir a fines meramente especulativos.

Us deixem avui amb un magnífic article d'opinió de David Colell Orrit, aparegut el passat 18 de desembre en la seva secció "UCI de la natura", en el diari La Mañana.
Fil per randa confirma les nostres opinions sobre la falta de necessitat dels projectes que REESA vol portar a terme en l'Alt Aragó i el Pallars, els quals només poden servir a fins merament especulatives.

sábado, 26 de diciembre de 2009

Réquiem por un águila real electrocutada

Nuestros compañeros de La Terreta, informaban en su blog el pasado jueves (acompañando la noticia de un triste reportaje fotográfico) de la electrocución de un águila real en una zona próxima al Tossal de Torogó, donde se cruzan dos líneas eléctricas de baja tensión y avisaban, en la misma entrada del blog, de la noticia de la electrocución de un buitre leonado, también bajo una línea de baja tensión, en este caso en las inmediaciones de Aulás.
La noticia, terrible por el hecho de tratarse de dos especies protegidas y emblemáticas, indicadores de la riqueza de nuestro medio natural, no nos pilla, por supuesto, por sorpresa. El reportaje fotográfico con el que acompañamos estas líneas (tomado de La Terreta Eléctrica) demuestra que las razones por las que nos oponemos a los proyectos de REESA (la Autopista Eléctrica Peñalba-Monzón-Isona y el "recrecimiento" de la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur) no son en absoluto falacias (al contrario de lo que ocurre con los argumentos utilizados por REESA para defender sus lucrativos proyectos) ni fruto de un alarmismo injustificado. Ahí están las pruebas tangibles de las afecciones características de una línea eléctrica, que aumentan exponencialmente en el caso de las llamadas Autopistas Eléctricas o líneas de Muy Alta Tensión.
Pero más allá del hecho lamentable de la pérdida de dos ejemplares de especies protegidas (y por tanto de parte de nuestro patrimonio y bien común) la noticia nos lleva a una reflexión sobre los costes de las instalaciones eléctricas y la necesidad de una nueva cultura de la energía.


En efecto, ante el macabro espectáculo del águila electrocutada cabe preguntarse quién va a compensar a los ciudadanos de la pérdida de este animal (pues como queda dicho es parte de nuestro patrimonio) y, en particular, quién va a compensar a los habitantes de La Terreta, a quienes esta pérdida (aunque a veces no se sea consciente de este extremo) afecta de manera especial en la medida en que el medio natural es (como ocurre también en La Ribagorza y el resto del Pallars) su principal recurso económico. ¿Va a pagar REESA el coste de esta pérdida? Mucho nos tememos que no será así, del mismo modo que tampoco lo será cuando de lo que se trate es de un incendio forestal (no son pocos los causados por chispas generadas por líneas eléctricas) o de la muerte de un niño por leucemia. Sin duda, pues, el negocio de Red Eléctrica de España es el mejor ejemplo de un negocio redondo. Analicémoslo con detalle.
La actual Red Eléctrica de España S. A. nació por efecto de una privatización salvaje (como muchas otras empresas que todos conocemos) que bien podría considerarse más que privatización un auténtico saqueo, lleno además de puntos oscuros que, en su día, motivaron denuncias muy graves. En definitiva, obtuvo una posición de auténtico monopolio (lo que deja en entredicho la "necesidad" de esa mal llamada "liberalización") a precio de ganga y a cargo de las arcas públicas, esto es, de nuestro dinero.
Pero una vez conseguido semejante chollo (basta ver las últimas cifras de beneficios de la empresa, de las que presume en su propia web), ¿qué ha hecho esta empresa de carácter estratégico con el patrimonio "expoliado"? Pues como todos podemos ver día a día, a imitación de otros sectores como la telefonía o los transportes ferroviarios, dejar morir las infraestructuras menos rentables y dedicarse a la construcción de otras que sirven exclusivamente para multiplicar sus beneficios económicos. En efecto, al modo de lo que ha pasado con RENFE (supresión de líneas que vertebraban el territorio para invertir en AVEs que sólo dan servicio a una minoría privilegiada de ciudadanos) REESA y otras empresas del sector eléctrico priorizan la construcción de Autopistas Eléctricas o líneas de Muy Alta Tensión (400.000 v.), que sólo sirven para transportar electricidad allí donde pueden venderla al mejor precio y con la menor pérdida posible (de ahí el aumento de tensión) mientras dejan de mantener las menos rentables.
A las pruebas nos remitimos: resulta sangrante ver cómo, por ejemplo, en el municipio de Graus o el de Benabarre, esto es, en medio de una comarca que sacrificó sus propios pueblos para producir electricidad para el resto de España, se suceden los cortes de luz a la mínima inclemencia meteorológica, y, al mismo tiempo, se planea desde las altas esferas sacrificar unos cuantos pueblos más (gran parte del sur de esta comarca) para hacer pasar por ella una gigantesca infraestructura de 400.000 v. que sólo reportará beneficios a quienes van a comerciar con la energía que discurrirá por su mortíferos cables. O, volviendo al águila real de las fotografías, al tiempo que se planifica multiplicar sin estudio de impacto ambiental la capacidad de transporte de una línea, como la de Foradada del Toscar, que pasa a escaso 4 metros de casas habitadas, se dejan sin ningún tipo de medida para evitar electrocuciones de aves protegidas otras líneas como las que causaron la muerte de rapaces que aquí venimos denunciando.
Lo dicho, un negocio redondo: los ciudadanos corremos con los gastos y los costes (hasta ponemos nuestras vidas en juego) para que otros especulen y obtengan beneficios astronómicos sin invertir nada para evitar los costes medioambientales y para la salud pública, todo, por supuesto, con el beneplácito y la cobertura de nuestros alcaldes y los medios de comunicación de masas, que ocultan la información que debería ser pública, apoyan sus planes y airean, sin ningún tipo de vergüenza, falacias tan evidentes como que los proyectos de REESA son de interés común.
Si se refieren a que el interés más común hoy en día es el de obtener beneficio expoliando a los de siempre, llevan razón.


Els nostres companys de La Terreta, informaven en el seu blog dijous passat (acompanyant la notícia d'un trist reportatge fotogràfic) de l'electrocució d'una àguila reial en una zona prpera al Tossal de Torogó, on es creuen dues línies elèctriques de baixa tensió i avisaven, en la mateixa entrada del blog, de la notícia de l'electrocució d'un voltor negre, també sota una línia de baixa tensió, en aquest cas pels voltants d’Aulás.
La notícia, terrible pel fet de tractar-se de dues espècies protegides i emblemàtiques, indicadors de la riquesa del nostre medi natural, no ens agafa, per descomptat, per sorpresa. El reportatge fotogràfic amb el qual acompanyem aquestes línies (pres de
La Terreta Elèctrica) demostra que les raons per les quals ens oposem als projectes de REESA (l'Autopista Elèctrica Peñalba-Montsó-Isona i el "recreixement" de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur) no són en absolut fal·làcies (al contrari del que passa amb els arguments utilitzats per REESA per a defensar els seus lucratius projectes) ni fruit d'un alarmisme injustificat. Aquí hi ha les proves tangibles de les afeccions característiques d'una línia elèctrica, que augmenten exponencialment en el cas de les anomenades Autopistes Elèctriques o línies de Molt Alta Tensió. Però més enllà del fet lamentable de la pèrdua de dos exemplars d'espècies protegides (i per tant de part del nostre patrimoni i bé comú) la notícia ens duu a una reflexió sobre els costos de les instal·lacions elèctriques i la necessitat d'una nova cultura de l'energia.

En efecte, davant el macabre espectacle de l'àguila electrocutada cal preguntar-se qui compensarà als ciutadans de la pèrdua d'aquest animal (doncs com hem dit és part del nostre patrimoni) i, en particular, qui compensarà als habitants de La Terreta, a qui aquesta pèrdua (encara que de vegades no se sigui conscient d'aquest extrem) afecta de manera especial en la mesura que el medi natural és (com passa també en La Ribargorça i la resta del Pallars) el seu principal recurs econòmic. Pagarà REESA el cost d'aquesta pèrdua? Molt ens temem que no serà així, de la mateixa manera que tampoc ho serà quan del que es tracti és d'un incendi forestal (no són pocs els causats per espurnes generades per línies elèctriques) o de la mort d'un nen per leucèmia. Sens dubte, doncs, el negoci de Red Eléctrica de España és el millor exemple d'un negoci rodó. Analitzem-lo amb detall.
L'actual Red Eléctrica de España S. A. va néixer per efecte d'una privatització salvatge (com moltes altres empreses que tots coneixem) que bé podria considerar-se més que privatització un autèntic saqueig, ple a més de punts foscs que, en el seu moment, van motivar denúncies molt greus. En definitiva, va obtenir una posició d'autèntic monopoli (el que deixa en dubte la "necessitat" d'aquesta mal anomenada "liberalització") a preu de ganga i a càrrec de les arques públiques, així doncs, dels nostres diners.
Però un cop aconseguida aquesta ganga (cal veure les últimes xifres de beneficis de l'empresa, de les quals presumeix en la seva pròpia web), què ha fet aquesta empresa de caràcter estratègic amb el patrimoni "espoliat"? Doncs com tots podem veure dia a dia, a imitació d'altres sectors com la telefonia o els transports ferroviaris, deixar morir les infraestructures menys rendibles i dedicar-se a la construcció d'unes altres que serveixen exclusivament per a multiplicar els seus beneficis econòmics. En efecte, similar amb el que ha passat amb RENFE (supressió de línies que vertebraven el territori per a invertir en AVE’s que només donen servei a una minoria privilegiada de ciutadans) REESA i altres empreses del sector elèctric prioritzen la construcció d'Autopistes Elèctriques o línies de Molt Alta Tensió (400.000 v.), que només serveixen per a transportar electricitat allà on poden vendre-la al millor preu i amb la menor pèrdua possible (d'aquí l'augment de tensió) mentre deixen de mantenir les menys rendibles.
Ens remetem a les proves: resulta sagnant veure com, per exemple, en el municipi de Graus o el de Benavarri, això és, enmig d'una comarca que va sacrificar els seus propis pobles per a produir electricitat per a la resta d'Espanya, se succeeixen els talls de corrent a la mínima inclemència meteorològica, i, al mateix temps, es planeja des de les altes esferes sacrificar uns quants pobles més (gran part del sud d'aquesta comarca) per a fer passar per ella una gegantesca infraestructura de 400.000 v. que només reportarà beneficis als qui volen comerciar amb l'energia que discorrerà pels seus cables assassins. O, tornant a l'àguila real de les fotografies, al mateix temps que es planifica multiplicar sense estudi d'impacte ambiental la capacitat de transport d'una línia, com la de Foradada del Toscar, que passa a escassos 4 metres de cases habitades, es deixen sense cap tipus de mesura per a evitar electrocucions d'aus protegides altres línies com les que van causar la mort d’aus rapinyaires que aquí denunciem.
El que s'ha dit, un negoci rodó: els ciutadans assumeixen les despeses i els costos (fins i tot posem les nostres vides en joc) perquè uns altres especulin i obtinguin beneficis astronòmics sense invertir gens per a evitar els costos mediambientals i per a la salut pública, tot, per descomptat, amb el beneplàcit i la cobertura dels nostres alcaldes i els mitjans de comunicació de masses, que oculten la informació que hauria de ser pública, donen suport als seus plans i airegen, sense cap tipus de vergonya, fal·làcies tan evidents com que els projectes de REESA són d'interès comú.
Si es refereixen que l'interès més comú avui dia és el d'obtenir benefici espoliant als de sempre, tenen raó.


Acerca de la reunión del pasado día 20 en Espluga de Serra-La Terreta


En relación con la reunión realizada el pasado día 20 en Espluga de Serra-La Terreta, os dejamos con la información que ya han publicado nuestros compañeros de La Terreta, en la que se da cuenta de lo tratado y acordado en esta reunión:

Los asistentes a la reunión del domingo pasado en Espluga de Serra llenaron el espacio en el que nos reunimos. Las asociaciones presentes en la reunión: La Terreta, Vecinos de Espluga de Serra, Vecinos de Aulás, Aulás al Sol y Lo Roure. Una treintena larga de vecinos y vecinas, más algunos que se quedaron fuera y escuchaban por las ventanas, pudimos profundizar en algunos de los temas que más incertidumbre nos producen en este momento. Uno de ellos tiene que ver con la falta de conocimiento técnico con el que poder discernir si el proyecto en cuestión es una línea de muy alta tensión enmascarada. Algunas de las intervenciones se refirieron a la falta de claridad del proyecto, a cómo éste pretende crear confusión y a que el conjunto de variables objetivas de las que disponemos nos hacen hipotetizar sobre cómo REESA quiere escaquearse del INFORME DE IMPACTO AMBIENTAL.
Acerca del Documento Ambiental que presentó REESA al Ministerio de Medio Ambiente, una vez estudiadas algunas de las intervenciones específicas que tienen proyectadas en los diferentes punto del trazado de la línea, hay que decir que nos deja pocas dudas sobre el impacto que los recrecimientos de las pilonas, los tensados de vanos y las podas de arbolado causarán en los territorios. Los movimientos de maquinaria pesada para poder ejecutar dichas actividades, multiplicarían los efectos dañinos sobre los territorios y zonas protegidas de alto valor ambiental.
Otro de los puntos sensibles de la reunión fue el concerniente a cómo los ayuntamientos nos tienen más que olvidados.
Se repasó la documentación que se hallaba en nuestro poder y se concluyó que:
  • Hay falta de claridad y transparencia. Quedó patente el presunto posicionamiento de los Ayuntamientos de Tremp y de Arén de Noguera a favor del proyecto de REESA, por las siguientes razones: Las exiguas y lastimeras propuestas del Alcalde de Tremp, así como, su falta de credibilidad al haber incumplido, uno tras otro, los compromisos adquiridos con los municipios afectados de su territorio, lo que avala nuestras hipótesis de seguidismo al proyecto de REESA (“Malabarismo político de tercera”). Del ayuntamiento de Arén de Noguera sólo sabemos que tienen intención de presentar informaciones al proyecto de REESA pero, de momento, ninguna asociación vecina u otro ente o casa las ha visto (“Ilusionismo político de cuarta”).
  • Nos sabemos la respuesta de otros municipios afectados al proyecto y entendemos necesario ponernos en contacto con ellos para comocer el estado de la cuestión. Sería necesario comenzar a desenmascarar a los ayuntamientos a través de la visualización del conflicto.
Una vez tocados someramente estos temas, pasamos a los ejes centrales de la reunión:
  • Proponer comisiones de trabajo para acometer la organización de los vecinos y vecinas. Se seleccionaron varias comisiones: Comunicación, Actos reivindicativos, Investigación y Económica. Para cada una de ellas se presentaron voluntariamente varios vecinos. Se aceptó que todas ellas fueran abiertas y que cualquier vecino podría proponer asuntos y participar en ellas.
  • Posteriormente, se pasó a otro de los temas centrales de la reunión: la primera acción que hará que se visualice el conflicto:
  1. Se concretó el fin de la acción: una concentración pacífica con el fin de manifestar nuestra repulsa al proyecto de REESA y para informar a los vecinos y vecinas de las proporciones del mismo. En ningún caso se trata de una fiesta, independientemente de que las actividades programadas pudieran parecerlo.
  2. Se concretó la fecha, el horario y el lugar de la concentración.
  3. Se concretó el programa de actividades y las personas encargadas de cada tema.
  4. El lunes, 21 de diciembre, se enviará el BURO-FAX a la Delegación de Gobierno de Huesca para pedir el preceptivo permiso.
  5. Los fondos necesarios se sacarán de las aportaciones que realicen los vecinos. Se colocarán botes en algunos bares para recaudar fondos.
  6. Se planteó el hacer una camiseta de la Terreta y la Ribera para recaudar fondos y para dar a conocer el conflicto por otros lugares.
  7. Se planteó el envíar correos electrónicos a nuestros contactos para informarles del evento.
  8. La Comisión de Comunicación se encargará de atender a la prensa.
  9. Se planteó la necesidad de proponer alternativas de cara al posible mal tiempo.
Para finalizar la asamblea, se convocaron las siguientes reuniones: una de las comisiones para conocer los trabajo realizados y otra asamblea general informativa.

Además de esta información, cabe precisar que el acto festivo-reivindicativo al que se hace referencia, tendrá lugar, como se ha venido ya señalando en anteriores entradas, el próximo 17 de enero en las inmediaciones de Arén de Noguera. En breve contaremos con un programa definitivo y haremos la oportuna convocatoria. De momento os adelantamos el programa que ya se está barajando:
  • 11.00 PINTADA DE UN MURAL COLECTIVO / CHOCOLATADA AL FUEGO
  • 12.00 CHOCOLATADA Y MUSICA EN DIRECTO PARA CALENTAR EL AMBIENTE / TEATRO PARA NIÑOS Y NIÑAS
  • 13.30 LECTURA DE UN COMUNICADO EN CONTRA DEL AUMENTO DE LA CAPACIDAD DE TRANSPORTE DE LA LÍNEA FORADADA DEL TOSCAR-POBLA DE SEGUR
  • 14.00 PAELLA
  • HABRA MESA INFORMATIVA Y CABEZUDOS COLOCADOS PARA INFORMAR Y ATRAER A LA GENTE.
En relació amb la reunió realitzada el passat dia 20 a Espluga de Serra-La Terreta, us deixem amb la informació que ja han publicat els nostres companys de La Terreta, en la qual s'adóna del tractat i acordat en aquesta reunió:

Els assistents a la reunió del diumenge passat a Espluga de Serra van omplir l'espai en el qual ens reunim. Les associacions presents en la reunió: La Terreta, Veïns d'Espluga de Serra, Veïns d'Aulás, Aulás al Sol i Lo Roure. Una trentena llarga de veïns i veïnes, més alguns que es van quedar fora i escoltaven per les finestres, vam poder aprofundir en alguns dels temes que més incertesa ens produïxen en aquest moment. Un d'ells té a veure amb la falta de coneixement tècnic amb el qual poder destriar si el projecte en qüestió és una Autopista Elèctrica emmascarada. Algunes de les intervencions es van referir a la falta de claredat del projecte, a com aquest pretén crear confusió i que el conjunt de variables objectives de les quals disposem ens fan hipotetizar sobre com REESA vol escaquearse de l'INFORME D'IMPACTE AMBIENTAL.
Sobre el Document Ambiental que va presentar REESA al Ministeri de Medi ambient, una vegada estudiades algunes de les intervencions específiques que tenen projectades en els diferents punt del traçat de la línia, cal dir que ens deixa pocs dubtes sobre l'impacte que els recrecimientos de les pilonas, els tibats d'obertures i les podes
d'arbrat causaran en els territoris. Els moviments de maquinària pesada per a poder executar aquestes activitats, multiplicarien els efectes nocius sobre els territoris i zones protegides d'alt valor ambiental.
Un altre dels punts sensibles de la reunió va ser el concernent a com els ajuntaments ens tenen més que oblidats.
Es va repassar la documentació que es trobava en el nostre poder i es va concloure que:
  • Hi ha falta de claredat i transparència. Va quedar palesa el presumpte posicionament dels Ajuntaments de Tremp i de Areny a favor del projecte de REESA, per les següents raons: Les minses i lastimeras propostes de l'Alcalde de Tremp, així com, la seva falta de credibilitat a l'haver incomplit, un després d'un altre, els compromisos adquirits amb els municipis afectats del seu territori, el que avala les nostres hipòtesis de seguidismo al projecte de REESA ("Malabarismo polític de tercera"). De l'ajuntament de Areny només sabem que tenen intenció de presentar informacions al projecte de REESA però, de moment, cap associació veïna o altre ens o casa les ha vist ("Il·lusionisme polític de quarta").
  • Ens sabem la resposta d'altres municipis afectats al projecte i entenem necessari posar-nos en contacte amb ells per a comocer l'estat de la qüestió. Seria necessari començar a desemmascarar als ajuntaments a través de la visualització del conflicte.
Una vegada tocats succintament aquests temes, vam passar als eixos centrals de la reunió:
  • Proposar comissions de treball per a escometre l'organització dels veïns i veïnes. Es van seleccionar diverses comissions: Comunicació, Actes reivindicatius, Investigació i Econòmica. Per a cadascuna d'elles es van presentar voluntàriament diversos veïns. Es va acceptar que totes elles fossin obertes i que qualsevol veí podria proposar assumptes i participar en elles.
  • Posteriorment, es va passar a un altre dels temes centrals de la reunió: la primera acció que farà que es visualitzi el conflicte:
  1. Es va concretar la fi de l'acció: una concentració pacífica amb la finalitat de manifestar la nostra repulsa al projecte de REESA i per a informar als veïns i veïnes de les proporcions del mateix. En cap cas es tracta d'una festa, independentment que les activitats programades poguessin semblar-lo.
  2. Es va concretar la data, l'horari i el lloc de la concentració.
  3. Es va concretar el programa d'activitats i les persones encarregades de cada tema.
  4. El dilluns, 21 de desembre, s'enviarà el BURO-FAX a la Delegació de Govern d'Osca per a demanar el preceptiu permís.
  5. Els fons necessaris es trauran de les aportacions que realitzin els veïns. Es col·locaran pots en alguns bars per a recaptar fons.
  6. Es va plantejar el fer una samarreta de la Terreta i la Ribera per a recaptar fons i per a donar a conèixer el conflicte per altres llocs.
  7. Es va plantejar el envíar correus electrònics als nostres contactes per a informar-los de l'esdeveniment.
  8. La Comissió de Comunicació s'encarregarà d'atendre a la premsa.
  9. Es va plantejar la necessitat de proposar alternatives de cara al possible mal temps.
Per a finalitzar l'assemblea, es van convocar les següents reunions: una de les comissions per a conèixer els treball realitzats i altra assemblea general informativa.

A més d'aquesta informació, cap precisar que l'acte festiu-reivindicatiu al que es fa referència, tindrà lloc, com s'ha vingut ja assenyalant en anteriors entrades, el pròxim 17 de gener en els voltants de Areny. En breu contarem amb un programa definitiu i farem l'oportuna convocatòria. De moment us avancem el programa que ja s'està remenant:
  • 11.00 PINTADA D'UN MURAL COL·LECTIU / XOCOLATADA AL FOC
  • 12.00 XOCOLATADA I MUSICA EN DIRECTE PER A ESCALFAR L'AMBIENT / TEATRE PER A NENS I NENES
  • 13.30 LECTURA D'UN COMUNICAT EN CONTRA DE L'AUGMENT DE LA CAPACITAT DE TRANSPORT DE LA LÍNIA FORADADA DEL TOSCAR-POBLA DE SEGUR
  • 14.00 PAELLA
  • HABRA TAULA INFORMATIVA I CABEZUDOS COL·LOCATS PER A INFORMAR I ATREURE A LA GENT.

jueves, 17 de diciembre de 2009

Con nuestros mejores deseos para estos días y para el ya próximo 2010

LA LUZ ES NUESTRA

Hay trenes solidarios, que agrupan las voces insumisas contra los tiburones del hiperdesarrollo y contra las eléctricas voraces, e intentan salvaguardar las casas natales de las cosas, la salud y la belleza del mundo.
Mas hay trenes en lo alto que circulan por inclementes autovías eléctricas, y taladran el cielo con sus lanzas voltaicas y arrasan los bosques bajo sus pies y descargan su lluvia de epidemias electromagnéticas por los pueblos que pasan.

¿Acaso no es posible un equilibrio interno de externas energías?
¿Crecer es desposeer a los más pobres?
¿A más edad social más injusticia?

Mientras ellos, en la alta tensión de su soberbia, juegan al golf celeste con electrones radioactivos, y nos acusan de tener la cabeza en las nubes, nosotros, aquí, a pie de tierra, desnuda, fraternalmente, abrazamos la luz.

Emilio Pedro Gómez*

Para todos los que lucháis por un mundo mejor y, en particular, para librar a nuestras tierras del Cinca Medio, La Ribagorza y el Pallars de la amenaza de los proyectos de Red Eléctrica de España, que nos han robado la paz y la felicidad y amenazan con robarnos hasta nuestros pueblos y nuestras vidas, ahí va, con nuestros mejores deseos, esta postal navideña en la que se mezclan rabia y amargura con un punto de esperanza.
Quizá nos venzan, pero nunca nos convencerán.

*Texto leído por el poeta aragonés Emilio Pedro Gómez en la Poetifiesta Reivindicativa contra la Autopista Eléctrica Monzón-Isona, celebrada en Pueyo de Marguillén (Huesca) el pasado día 25 de abril de 2009.



Per a tots els quals lluiteu per un món millor i, en particular, per alliberar les nostres terres del Mig Cinca , La Ribargorça i el Pallars de l'amenaça dels projectes de Red Eléctrica de España, que ens han robat la pau i la felicitat i amenacen amb robar-nos fins i tot els nostres pobles i les nostres vides, aquí va, amb els nostres millors desitjos, aquesta postal nadalenca en la qual es barregen ràbia i amargor amb un punt d'esperança.
Potser ens vencin, però mai ens convenceran.


*Text llegit pel poeta aragonès Emilio Pedro Gómez en la Poetifiesta Reivindicativa contra l'Autopista Elèctrica Montsó-Isona, celebrada en Pueyo de Marguillén (Huesca) el passat dia 25 d'abril de 2009.

Nueva reunión en Espluga de Serra-La Terreta este domingo, día 20 de diciembre, a las 11 horas

Con vistas a la organización de la Festi-manifestación contra el proyecto de REESA de ampliar la capacidad de transporte de la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur, que os anunciamos en anteriores entradas y que tendrá lugar en Areny el próximo mes de enero, todos aquellos que podías aportar vuestro granito de arena, acudid, por favor, este próximo domingo, día 20 de diciembre, a las 11 de la mañana, a Espluga de Serra, donde miembros de la Plataforma Unitaria contra la Autopista Eléctrica volverán a reunirse con este fin.

Amb vista a l'organització de la Festi-manifestació contra el projecte de REESA d'ampliar la capacitat de transport de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur, que us anunciem en anteriors entrades i que tindrà lloc en Areny el pròxim mes de gener, tots aquells que podies aportar el vostre òbol, acudiu, per favor, aquest pròxim diumenge, dia 20 de desembre, a les 11 del matí, a Espluga de Serra, on membres de la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica tornaran a reunir-se a aquest efecte.

lunes, 14 de diciembre de 2009

Documentos en relación con la necesidad de estudio de impacto ambiental para la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur

En aras de la máxima transparencia informativa y para contrarrestar, precisamente, la política de desinformación que REESA, en connivencia con las administraciones públicas, está llevando a cabo en relación con su proyecto de ampliar la capacidad de transporte de la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur, os dejamos con unos enlaces en los que podréis descargaros (de uno en uno, que es vía rapidshare, ya sabéis) un documento elaborado por SEO-BIRDLIFE en relación con este proyecto, el acuerdo al que, en relación con el mismo, se llegó en el Ayuntamiento de Tremp y una carta del mismo Ayuntamiento en respuesta a una anterior de la Directora General de Calidad y Evaluación Ambiental del Ministerio de Medio Ambiente.
¿Nos están haciendo caso o simplemente se curan en salud con un documento de mínimos?
¿Dónde quedan en estos documentos la protección de la salud de las personas y del patrimonio natural, único recurso económico para nuestros pueblos?
Valorad vosotros mismos.


En nom de la màxima transparència informativa i per a contrarestar, precisament, la política de desinformació que REESA, en connivència amb les administracions públiques, està portant a terme en relació amb el seu projecte d'ampliar la capacitat de transport de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur, us deixem uns enllaços en els quals podreu descarregar-vos (d'un en un, que és via rapidshare, ja sabeu) un document elaborat per SEU-BIRDLIFE en relació amb aquest projecte, l'acord al que, en relació amb el mateix, es va arribar a l'Ajuntament de Tremp i una carta del mateix Ajuntament en resposta a una anterior de la Directora General de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri de Medi ambient.
Ens estan fent cas o simplement es guareixen en salut amb un document de mínims?
On queden en aquests documents la protecció de la salut de les persones i del patrimoni natural, únic recurs econòmic per als nostres pobles?

Valoreu vosaltres mateixos.

Reuniones del pasado fin de semana: se acuerda convocar en enero un gran acto reivindicativo-festivo en las proximidades de Areny

Reunión en Tremp, 11/XII/2009

Como sabéis por anteriores entradas, este fin de semana teníamos dos importantes citas, la Reunión de la Plataforma en Tremp, el viernes 11 de diciembre, y la Charla Informativa realizada en Espluga de Serra-La Terreta, el domigo 13, para informar a la población afectada por el proyecto de ampliación de la capacidad de transporte de la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur.
Con respecto a la Asamblea de Tremp, podemos remitirnos a lo ya publicado por uno de nuestros portavoces en Aragón en el blog http://pirinegros.blogspot.com. En una primera valoración, cabría destacar el éxito de la convocatoria, que reunió a una veintena larga de miembros de la Plataforma con el objetivo de reforzar nuestra organización y planificar futuros actos reivindicativos e informativos.
De esta manera, aunque aún queda bastante por hacer en cuanto a la organización interna de la Plataforma, este pasado viernes se logró crear una nueva comisión encargada de la elaboración de carteles y pancartas que, como hemos podido observar, tienen una gran importancia a la hora de hacer visibles las graves amenazas para la salud y el medio ambiente que suponen los proyectos de REESA de aumentar la capacidad de la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur y de establecer una Autopista Eléctrica entre Peñalba-Monzón e Isona, amenazas que, precisamente, como volvió a denunciarse en la reunión de Tremp, se empeñan en ocultar a la población tanto REESA como las administraciones públicas afectadas (con prácticas de desinformación que se dirían predemocráticas).
Por otra parte, el tema central de la Asamblea, debido a la urgencia de frenar un proyecto que está ya prácticamente visto para sentencia, fue la ya citada ampliación de la capacidad de transporte de la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur, proyecto que, como pudo comprobarse en la reunión, ha generado entre la población una gran preocupación y una enorme indignación por las formas y las maneras (hurtando su información a los afectados) en que se está llevando a cabo. Por ello, los acuerdos alcanzados en Tremp tuvieron que ver, principalmente, con las actividades de información, concienciación y protesta contra este proyecto, decidiéndose la realización de un gran acto reivindicativo-festivo que se llevará a cabo en enero en las inmediaciones de la N-230 a la altura de Areny, y del que os informaremos en breve con mayor precisión.

Charla Informativa en Espluga de Serra, 13/XII/2009

Igualmente, como decíamos, la charla informativa celebrada el pasado domingo en Espluga de Serra-La Terreta, se centró en el proyecto de "recrecimiento" de la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur, que afecta directamente La Terreta. En este caso, como recoge el diario La Mañana, se volvió a insistir en la necesidad de denunciar las prácticas de desinformación llevadas a cabo por REESA y las administraciones públicas (y especialmente por los ayuntamientos afectados a uno y otro lado del Noguera-Ribagorzana) y en la urgencia de convocar movilizaciones que, en un ambiente festivo, hagan visible esta gravísima amenaza echando al traste los deseos de los poderosos que quieren ocultarla a sus víctimas impidiéndoles incluso el derecho a defenderse.
Podemos, en definitiva, felicitarnos por el éxito de estas convocatorias y por las movilizaciones (imprescindibles debido a la urgencia) programadas, pero, haciendo una pequeña autocrítica, parece necesario en estos momentos reforzar aún más (en pos de una mayor eficacia) la organización interna de la Plataforma para lo que convendría, sobre todo en el lado aragonés, despertar de la cierta relajación en la que vivimos desde que las noticias en relación con la Autopista Eléctrica han pasado a un segundo plano. Al fin y al cabo, nos jugamos nada más y nada menos que nuestra salud y el futuro de nuestros pueblos y de nuestro medio ambiente. Es preciso, en fin, como señala el ya citado portavoz de nuestra Plataforma hacer llegar a la población la denuncia de la connivencia de los poderes públicos con los intereses de las compañías electricas, los peligros que este tipo de instalaciones conllevan para la salud y sobre todo el grave atentado que suponen para el desarrollo de nuestras comarcas pues "este tipo de instalaciones son justamente lo contrario a la proximidad entre la producción y el consumo de la energía y por tanto representan un modelo de desarrollo contrario a toda lógica y la lucha contra este tipo de infraestructuras supone mucho más que la oposición a una obra concreta, es la materialización de una apuesta por un modelo de sociedad sostenible, libre y democrática".

Reunión en Tremp, 11/XII/2009
Com sabeu per anteriors entrades, aquest cap de setmana teníem dos importants cites, la Reunió de la Plataforma a Tremp, el divendres 11 de desembre, i la Xerrada Informativa realitzada a Espluga de Serra-La Terreta, el domigo 13, per a informar a la població afectada pel projecte d'ampliació de la capacitat de transport de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur.
Pel que fa a l'Assemblea de Tremp, podem remetre'ns al ja publica
t per un dels nostres portaveus a Aragó en el blog http://pirinegros.blogspot.com. En una primera valoració, cabria destacar l'èxit de la convocatòria, que va reunir a una vintena llarga de membres de la Plataforma amb l'objectiu de reforçar la nostra organització i planificar futurs actes reivindicatius i informatius.
D'aquesta manera, encara que encara queda bastant per fer quant a l'organització interna de la Plataforma, aquest passat divendres es va assolir crear una nova comissió encarregada de l'elaboració de cartells i pancartes que, com hem pogut observar, tenen una gran importància a l'hora de fer visibles les greus amenaces per a la salut i el medi ambient que suposen els projectes de REESA d'augmentar la capacitat de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur i d'establir una Autopista Elèctrica entri Peñalba-Montsó i Isona, amenaces que, precisament, com va tornar a denunciar-se en la reunió de Tremp, s'obstinen a ocultar a la població tant REESA com les administracions públiques afectades (amb pràctiques de desinformació que es dirien predemocráticas).
Per altra banda, el tema central de l'Assemblea, a causa de la urgència de frenar un projecte que està ja pràcticament vist per a sentència, va anar la ja citada ampliació de la capacitat de transport de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur, projecte que, com va poder comprovar-se en la reunió, ha generat entre la població una gran preocupació i una enorme indignació per les formes i les maneres (furtant la seva informació als afectats) que s'està portant a terme. Per això, els acords arribats a Tremp van tenir a veure, principalment, amb les activitats d'informació, conscienciació i protesta contra aquest projecte, decidint-se la realització d'un gran acte reivindicatiu-festiu que es portarà a terme al gener en els voltants de la N-230 a l'altura de Areny, i del que us informarem en breu amb major precisió.

Charla Informativa en Espluga de Serra, 13/XII/2009
Igualment, com dèiem, la xerrada informativa celebrada diumenge passat a Espluga de Serra-La Terreta, es va centrar en el projecte de "recrecimiento" de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur, que afecta directament La Terreta. En aquest cas, com recull el diari La Mañana, es va tornar a insistir en la necessitat de denunciar les pràctiques de desinformació portades a terme per REESA i les administracions públiques (i especialment pels ajuntaments afectats a un costat i a l'altre del Noguera-Ribagorzana) i en la urgència de convocar mobilitzacions que, en un ambient festiu, facin visible aquesta gravísima amenaça tirant al trast els desitjos dels poderosos que volen ocultar-la a les seves víctimes impedint-los fins i tot el dret a defensar-se.Podem, en definitiva, felicitar-nos per l'èxit d'aquestes convocatòries i per les mobilitzacions (imprescindibles a causa de la urgència) programades, però, fent una petita autocrítica, sembla necessari en aquests moments reforçar encara més (darrere d'una major eficàcia) l'organització interna de la Plataforma per al que convindria, sobretot en el costat aragonès, despertar de la certa relaxació en la qual vivim des que les notícies en relació amb l'Autopista Elèctrica han passat a un segon pla. Al cap i a la fi, ens vam jugar ni més ni menys que la nostra salut i el futur dels nostres pobles i del nostre medi ambient. Cal, en fi, com assenyala el ja citat portaveu de la nostra Plataforma fer arribar a la població la denúncia de la connivència dels poders públics amb els interessos de les companyies electricas, els perills que aquest tipus d'instal·lacions comporten per a la salut i sobretot el greu atemptat que suposen per al desenvolupament de les nostres comarques doncs "aquest tipus d'instal·lacions són justament el contrari a la proximitat entre la producció i el consum de l'energia i per tant representen un model de desenvolupament contrari a tota lògica i la lluita contra aquest tipus d'infraestructures suposa molt més que l'oposició a una obra concreta, és la materialització d'una aposta per un model de societat sostenible, lliure i democràtica".

miércoles, 9 de diciembre de 2009

Charla informativa de la Plataforma Unitaria contra la Autopista Eléctrica Monzón-Isona en Espluga de Serra (13/XII/09)


Además de la reunión de la Plataforma de este próximo viernes 11 de diciembre en Tremp (que se ha convocado, sobre todo, con vistas a reforzar la organización interna y elaborar un calendario de actos informativos y reivindicativos), ha sido convocada también una charla informativa, en relación con la problemática surgida con el nuevo proyecto de REESA de aumento de la capacidad de transporte de la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur, en las Escuelas de Espluga de Serra-La Terreta (Tremp) el próximo domingo 13 de diciembre a las 11 horas.
Por cierto que, en relación con el citado proyecto de REESA, merece la pena informarse sobre la gravedad de sus posibles afecciones en el comentario que nuestro portavoz en Aragón, Eduardo, ha dejado en la entrada que dedicábamos a la última reunión de la Plataforma en Benabarre.
También, recordaros que podéis obtener en este blog modelos de alegaciones contra esta línea y que, tal como apuntaba Ángel en nuestro grupo de google, parece que el Ministerio acepta informaciones y alegaciones hasta primeros de enero.

A més de la reunió de la Plataforma d'aquest pròxim divendres 11 de desembre a Tremp (que s'ha convocat, sobretot, amb vista a reforçar l'organització interna i elaborar un calendari d'actes informatius i reivindicatius), ha estat convocada també una xerrada informativa, en relació amb la problemàtica sorgida amb el nou projecte de REESA d'augment de la capacitat de transport de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur, en les Escoles d'Espluga de Serra-La Terreta (Tremp) diumenge que ve 13 de desembre a les 11 hores.
Per cert que, en relació amb el citat projecte de REESA, mereix la pena informar-se sobre la gravetat de les seves possibles afeccions en el comentari que el nostre portaveu a Aragó, Eduardo, ha deixat en l'entrada que dedicàvem a l'última reunió de la Plataforma a Benavarri.
També, recordar-vos que podeu obtenir en aquest blog models d'al·legacions contra aquesta línia i que, tal com apuntava Àngel en el nostre grup de google, sembla que el Ministeri accepta informacions i al·legacions fins a primers de gener.

sábado, 5 de diciembre de 2009

Las pancartas robadas de La Terreta

Como ya hicimos en anteriores ocasiones, para fastidio de los que tratan de acallarnos, ahí van las fotos de las últimas pancartas que nos han robado. ¿De verdad creen que así van a conseguir tapar sus vergüenzas?


Com ja vam fer en anteriors ocasions, per a fastiguejo dels quals tracten de fer-nos callar, aquí van les fotos de les últimes pancartes que ens han robat. De debò creuen que així van a aconseguir tapar les seves vergonyes?

viernes, 4 de diciembre de 2009

Próxima reunión de la Plataforma: Tremp, Centre Cívic Tarraquet, viernes 11 de diciembre, 19:30 horas


Nos encontramos en un momento crucial en relación con el proyecto de REESA de aumentar la tensión de la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur, de la que venimos hablando últimamente en este blog, denunciando la política de desinformación u ocultamiento descarado de la información y la sinrazón de sacar adelante un proyecto que puede generar graves afecciones al medioambiente y la salud de las personas (hay torres de esta línea a solo 4 metros de viviendas habitadas) sin necesidad de estudio de impacto ambiental.
Esta misma tarde os ofrecíamos unos modelos de alegaciones y solicitud de información del proyecto cuando ya apenas se cuenta con tiempo (por culpa de esta misma política de desinformación). En fin, todo ello obliga a una movilización de la población afectada que evite que en un futuro debamos de lamentarnos de no haber podido frenar semejante atentado contra el territorio y las personas que en él habitamos.
Por todo ello, se ha convocado una reunión urgente de la Plataforma Unitaria contra la Autopista Eléctrica en el Centro Cívico Tarraquet para el próximo viernes día 11 de diciembre, a las 19:30 horas.
Es importante vuestra asistencia.
No faltéis.

Ens trobem en un moment crucial en relació amb el projecte de REESA d'augmentar la tensió de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur, de la qual venim parlant últimament en aquest blog, denunciant la política de desinformació i la desraó de treure endavant un projecte que pot generar greus afeccions al medi ambient i la salut de les persones (hi ha torres d'aquesta línia a solo 4 metres d'habitatges habitats) sense necessitat d'estudi d'impacte ambiental.

Aquesta mateixa tarda us oferíem uns models d'al·legacions i sol·licitud d'informació del projecte quan ja tot just es conta amb temps (per culpa d'aquesta mateixa política de desinformació). En fi, tot això obliga a una mobilització de la població afectada que eviti que en un futur deguem lamentar-nos de no haver pogut frenar semblant atemptat contra el territori i les persones que en ell habitem.
Per tot això, s'ha convocat una reunió urgent de la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica en el Centre Cívic Tarraquet para divendres que ve dia 11 de desembre, a les 19:30 hores.
És important la vostra assistència.
No falteu.

De nuevo nos roban las pancartas, pero NO NOS TAPARÁN LA BOCA


Lamentablemente, una vez más tenemos que informar de la práctica habitual de robar las pancartas de denuncia con la que los que no pueden defender sus proyectos con argumentos y razones pretenden acallar nuestra voz. Pasó ya en Aler, en Tremp y en Pueyo de Marguillén. Ahora ha ocurrido en La Terreta.
En fin, ellos mismos se califican con sus actos.

Lamentablement, una vegada més hem d'informar de la pràctica habitual de robar les pancartes de denúncia amb la qual els quals no poden defensar els seus projectes amb arguments i raons pretenen fer callar la nostra veu.
Va passar ja en Aler, a Tremp i en Pueyo de Marguillén. Ara ha ocorregut en La Terreta.
En fi, ells mateixos es qualifiquen amb els seus actes.


Modelo para presentar alegaciones en relación con el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la línea Foradada-Pobla de Segur

Al hilo de las noticias que venimos dando en relación con el proyecto de REESA de ampliar la capacidad de transporte de la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur y de la denuncia de la política de desinformación mediante la cual se pretende evitar el derecho a defenderse de los afectados, nuestros compañeros de IPCENA y de La Terreta, han elaborado, por una parte, un modelo de alegación para reclamar ante el Ayuntamiento de Tremp la necesidad de un estudio de impacto ambiental (dadas las dimensiones de las supuestas "mejoras" de la línea propuestas por REESA) y, por otra, un modelo de instancia para que las asociaciones del territorio afectado sean informadas por el Ministerio en las diversas fases del proyecto (incluida la actual fase de consultas).
Podéis encontrar el primero en el blog de La Terreta (ENLACE) y el segundo en el siguiente enlace para descarga vía rapidshare:
En relación con este último documento, recordad que el plazo acabaría el 6 de diciembre, o sea, que habría que presentarla como tarde mañana por vía administrativa (en correos puede hacerse por esta misma vía, guardando copia sellada).

Al fil de les notícies que venim donant en relació amb el projecte de REESA d'ampliar la capacitat de transport de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur i de la denúncia de la política de desinformació mitjançant la qual es pretén evitar el dret a defensar-se dels afectats, els nostres companys de IPCENA i de La Terreta, han elaborat, d'una banda, un model d'al·legació per a reclamar davant l'Ajuntament de Tremp la necessitat d'un estudi d'impacte ambiental (donades les dimensions de les suposades "millores" de la línia proposades per REESA) i, per una altra, un model d'instància perquè les associacions del territori afectat siguin informades pel Ministeri en les diverses fases del projecte (inclosa l'actual fase de consultes).
Podeu trobar el primer en el blog de La Terreta (ENLLAÇ) i el segon en el següent enllaç per a descàrrega via rapidshare:
En relació amb aquest últim document, recordeu que el termini acabaria el 6 de desembre, o sigui, que caldria presentar-la com tarda demà per via administrativa (en correus pot fer-se per aquesta mateixa via, guardant còpia segellada).

domingo, 29 de noviembre de 2009

Resultados de la reunión de la Plataforma en Benabarre (28/11/09)


Como os anunciábamos en días pasados, ayer sábado 28 de noviembre, se llevó a cabo en Benabarre una reunión de la Plataforma Unitaria contra la Autopista Eléctrica Peñalba-Monzón-Isona, en la que se analizó la situación actual del proyecto de REESA, que amenaza seriamente a las comarcas aragonesas del Cinca Medio y La Ribagorza y a la catalana del Pallars Jussà, y del nuevo proyecto de esta empresa en relación con la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur.
En la reunión, a la que asistieron varios compañeros del Pallars, los portavoces de la parte aragonesa y los administradores de nuestras webs, así como el alcalde de Benabarre, en calidad de anfitrión y como miembro de la Plataforma Institucional contra la Autopista Eléctrica, y el alcalde de Tamarite de Litera (miembro también de esta Plataforma) —hecho del cual nos congratulamos—, se repasaron los siguientes asuntos y se llegaron a las siguientes conclusiones y acuerdos:
  • En primer lugar, se trató del estado de la venta de la lotería de la Plataforma Unitaria, así como de los fondos que tenemos en nuestra cuenta bancaria. Se recordó la necesidad de ir cerrando ya la venta de la lotería y se hizo una estimación de las necesidades de financiación para un futuro, en el que seguramente será necesario recurrir a la vía judicial (con los gastos que esto implica).
  • En relación con el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la línea Foradada del Toscar-Pobla de Segur, los presentes consideraron que la información con la que contamos no es suficiente y presenta algunas contradicciones, lo que lleva a sospechar de una maniobra de REESA para generar confusión y desinformación (si no es que esconde un futuro proyecto de Autopista Eléctrica). En particular se discutió acerca de la necesidad o no de un estudio de impacto ambiental, dado el calibre de las modificaciones que REESA pretende realizar en esta línea. Por ello, y puesto que REESA defiende que no es necesario debido a que se trata simplemente de una "mejora", se acordó solicitar asesoramiento en relación con este aspecto y con el propio proyecto en sí, dejando para más adelante, para el momento en que se cuente con una información contrastada y un dictamen en relación con el procedimiento administrativo que debería seguir este proyecto, una campaña de charlas informativas para la población afectada, siguiendo el modelo de la llevada a cabo en Arén. En relación con esto, el Alcalde Tamarite, en representación de la Plataforma Institucional, se ofreció para solicitar el asesoramiento necesario a los técnicos de la Diputación de Huesca. Por otra parte, todos los presentes se reafirmaron en el acuerdo alcanzado en la reunión de Arén, por el cual la Plataforma Unitaria contra la Autopista Eléctrica asume entre sus objetivos y compromisos la lucha contra esta nueva amenaza electromagnética contra la Ribagorza y el Pallars.
  • A continuación, se valoró el estado actual del proyecto de REESA de Autopista Eléctrica Peñalba-Monzón-Isona, constatándose que nada se ha movido en estos últimos meses. En particular, los alcaldes presentes nos informaron de que no se ha recibido respuesta alguna a las alegaciones presentadas por los ayuntamientos en la fase de consultas y de que no han conseguido, pese a haberlo solicitado, entrevistarse con el Presidente de REESA y el Consejero de Industria del Gobierno de Aragón. Por otra parte, José Ramón Doz nos informó de que la Asociación de Amigos, Residentes y Vecinos de Torres del Obispo e IPCENA siguen, igualmente, esperando una respuesta a sus recursos para solicitar personarse en la actual fase de consultas del proyecto de REESA. En definitiva, se entendió que la pelota seguía en el tejado de REESA y que, en este momento, convenía mantenerse alerta e ir preparando materiales para futuras acciones informativas y de protesta. En este sentido, se solicitó la elaboración de un nuevo folleto informativo con el estado actual de la cuestión y una presentación de diapositivas o vídeo (que elaboraremos en estos días y difundiremos en este blog) para ilustrar futuras charlas informativas.
  • En relación con el anterior punto, se informó también del estado actual de las quejas presentadas ante el Justicia y el Defensor del Pueblo, valorándose positivamente la idea de solicitar la demolición de las torres de la antigua Aragón-Cazaril (por las que REESA ya fue indemnizada por el Gobierno francés, desconociéndose qué ha hecho la empresa con unos fondos que deberían haber hecho efectivo el cumplimiento de las sentencias del Supremo que anularon esta línea). También se insistió en defender la falta de necesidad de este proyecto (que responde sólo a un interés lucrativo por parte de la empresa) y se valoró la posibilidad de que la próxima "Redolada", que el Ayuntamiento de Graus organizará en La Puebla del Mon y Pueyo de Marguillén (dos localidades especialmente afectadas por el proyecto de Autopista Eléctrica), tenga una dimensión reivindicativa, acorde con los principios que dieron lugar a la instauración de esta celebración, encaminada a debatir las posibilidades de desarrollo de las pequeñas localidades agregadas al municipio de Graus. En este sentido, se apuntó la necesidad de entrevistarse con la alcaldesa de este municipio para presentarle esta idea de manera que la "Redolada" del 2010 se centre en la denuncia del proyecto de Autopista Eléctrica Peñalba-Monzón-Isona, que compromete seriamente el futuro de los pueblos ya citados.
  • Por último, en relación con cuestiones organizativas, se insistió en la necesidad de mejorar la organización y funcionamiento de la Plataforma y en la conveniencia de sacar más partido a nuestros medios de comunicación (para lo que se valoró la posibilidad de presentarlos y explicar su correcto manejo en futuras charlas informativas). Para todo ello se acordó también que la Plataforma se reuniese como mínimo una vez cada cuatro meses, de manera que, si no existen hechos que obliguen a una nueva movilización, la próxima reunión deberá realizarse el próximo mes de marzo de 2010.
Com us anunciàvem en dies passats, ahir dissabte 28 de novembre, es va portar a terme a Benavarri una reunió de la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica Peñalba-Montsó-Isona, en la qual es va analitzar la situació actual del projecte de REESA, que amenaça seriosament a les comarques aragoneses del Medio Cinca i La Ribargorça i a la catalana del Pallars Jussà, i del nou projecte d'aquesta empresa en relació amb la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur.
En la reunió, a la qual van assistir diversos companys del Pallars, els portaveus de la part aragonesa i els administradors de les nostres webs, així com l'alcalde de Benavarri, en qualitat d'amfitrió i com membre de la Plataforma Institucional contra l'Autopista Elèctrica, i l'alcalde de Tamarit de Llitera (membre també d'aquesta Plataforma) —fet del com ens congratulamos—, es van repassar els següents assumptes i es van arribar a les següents conclusions i acords:

  • En primer lloc, es va tractar de l'estat de la venda de la loteria de la Plataforma Unitària, així com dels fons que tenim en el nostre compte bancari. Es va recordar la necessitat d'anar tancant ja la venda de la loteria i es va fer una estimació de les necessitats de finançament per a un futur, en el qual segurament serà necessari recórrer a la via judicial (amb les despeses que això implica).
  • En relació amb el projecte d'augment de la capacitat de transport de la línia Foradada del Toscar-Pobla de Segur, els presents van considerar que la informació amb la qual vam contar no és suficient i presenta algunes contradiccions, el que duu a sospitar d'una maniobra de REESA per a generar confusió i desinformació (si no és que amaga un futur projecte d'Autopista Elèctrica). En particular es va discutir sobre la necessitat o no d'un estudi d'impacte ambiental, donat el calibre de les modificacions que REESA pretén realitzar en aquesta línia. Per això, i ja que REESA defensa que no és necessari degut al fet que es tracta simplement d'una "millora", es va acordar sol·licitar assessorament en relació amb aquest aspecte i amb el propi projecte en si, deixant per a més endavant, per al moment que es conti amb una informació contrastada i un dictamen en relació amb el procediment administratiu que hauria de seguir aquest projecte, una campanya de xerrades informatives per a la població afectada, seguint el model de la portada a terme en Arén. En relació amb això, l'Alcalde Tamarite, en representació de la Plataforma Institucional, es va oferir per a sol·licitar l'assessorament necessari als tècnics de la Diputació d'Osca. Per altra banda, tots els presents es van reafirmar en l'acord arribat en la reunió de Arén, pel qual la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica assumeix entre els seus objectius i compromisos la lluita contra aquesta nova amenaça electromagnètica contra la Ribargorça i el Pallars.
  • A continuació, es va valorar l'estat actual del projecte de REESA d'Autopista Elèctrica Peñalba-Montsó-Isona, constatant-se que gens s'ha mogut en aquests últims mesos. En particular, els alcaldes presents ens van informar que no s'ha rebut resposta alguna a les al·legacions presentades pels ajuntaments en la fase de consultes i que no han aconseguit, malgrat haver-lo sol·licitat, entrevistar-se amb el President de REESA i el Conseller d'Indústria del Govern d'Aragó. Per altra banda, José Ramón Doz ens va informar que l'Associació d'Amics, Residents i Veïns de Torres del Bisbe i IPCENA segueixen, igualment, esperant una resposta als seus recursos per a sol·licitar personar-se en l'actual fase de consultes del projecte de REESA. En definitiva, es va entendre que la pilota seguia en la teulada de REESA i que, en aquest moment, convenia mantenir-se alerta i anar preparant materials per a futures accions informatives i de protesta. En aquest sentit, es va sol·licitar l'elaboració d'un nou fullet informatiu amb l'estat actual de la qüestió i una presentació de diapositives o vídeo(que elaborarem en aquests dies i difondrem en aquest blog) per a il·lustrar futures xerrades informatives.
  • En relació amb l'anterior punt, es va informar també de l'estat actual de les queixes presentades davant el Justícia i el Defensor del Poble, valorant-se positivament la idea de sol·licitar la demolició de les torres de l'antiga Aragó-Cazaril (per les quals REESA ja va ser indemnitzada pel govern francès, desconeixent-se què ha fet l'empresa amb uns fons que haurien d'haver fet efectiu el compliment de les sentències del Suprem que van anul·lar aquesta línia). També es va insistir a defensar la falta de necessitat d'aquest projecte (que respon només a un interès lucratiu per part de l'empresa) i es va valorar la possibilitat que la pròxima "Redolada", que l'Ajuntament de Graus organitzarà en La Pobla del Mon i Pueyo de Marguillén (dues localitats especialment afectades pel projecte d'Autopista Elèctrica), tingui una dimensió reivindicativa, d'acord amb els principis que van donar lloc a la instauració d'aquesta celebració, encaminada a debatre les possibilitats de desenvolupament de les petites localitats agregades al municipi de Graus. En aquest sentit, es va apuntar la necessitat d'entrevistar-se amb l'alcaldessa d'aquest municipi per a presentar-li aquesta idea de manera que la "Redolada" del 2010 se centri en la denúncia del projecte d'Autopista Elèctrica Peñalba-Montsó-Isona, que compromet seriosament el futur dels pobles ja citats.
  • Finalment, en relació amb qüestions organitzatives, es va insistir en la necessitat de millorar l'organització i funcionament de la Plataforma i en la conveniència de treure més partit als nostres mitjans de comunicació (para el que es va valorar la possibilitat de presentar-los i explicar el seu correcte maneig en futures xerrades informatives) . Per a tot això es va acordar també que la Plataforma es reunís com a mínim una vegada cada quatre mesos, de manera que, si no existeixen fets que obliguin a una nova mobilització, la pròxima reunió haurà de realitzar-se el pròxim mes de març de 2010 .